banner-image
banner-image

Pokrajina dodelila 23 miliona dinara za unapređenje obrazovanja u poljoprivredi 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je 12 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava koji su ostvarili to pravo u okviru konkursa čija je ukupna vrednost 23 miliona dinara, i čiji je cilj unapređivanje obrazovanja učenika i studenata poljoprivredne struke u Vojvodini.

Sekretar Božić je podsetio na značaj Konkursa za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kojim raspolažu naučnoistraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale škole koje obrazuju kadar u oblasti poljoprivrede, a za koji je resorni sekretarijat namenio finansijska sredstva radi unapređivanja nastave i što boljih uslova za primenu stečenih znanja u praksi.

On je dodao i da je svih 11 srednjih škola koje su konkurisale ovoga puta dobilo sredstva, kao i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Najveće interesovanje je vladalo za nabavku pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije.

Sredstva su  opredeljena srednjim stručnim školama u Zrenjaninu, Kanjiži, Somboru, Futogu, Pančevu, Bačkoj Topoli, Baču, Rumi, Irigu, Kuli i Vršcu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica istakao je da je ova visokoobrazovna ustanova na konkursu dobila sredstva u visini od tri miliona dinara, što će iskoristiti za nabavku traktora.

Rekao je da će to biti treći traktor koji Poljoprivredni fakultet nabavlja na osnovu podrške Pokrajinske vlade ida će zahvaljujući tome biti moguća obrada površina koje Fakultet koristi po osnovu zakupa. To će, kako je naglasio dekan, kroz spoj nauke i prakse obezbediti studentima podizanje znanja na viši nivo.