banner-image

Uskoro novi program za pomoć zadrugama

Ministarstvo za brigu o selu najavilo je da će novi program pomoći zadrugama biti objavljen krajem marta 2021. godine, a predviđa pola milijardi dinara za stare i novoformirane zadruge

Kako je istaknuto, novina programa su zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost bavljenje seoskim turizmom, zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost proizvodnja predmeta ili delatnost obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici osetljivih društvenih grupa, sa registrovanom delatnošću iz oblasti zemljoradnje, poljoprivrede, proizvodnje predmeta, obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti.

Za ove tri vrste novih zadruga, staroisti do dve godine,  predviđen je iznos do 7,5 miliona dinara.

„Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Srbije“ je prvi u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine, a prema uslovima programa i javnog konkursa koji će biti uskoro objavljen, naglasio je resorni ministar Milan Krkobabić.

Novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, dok će za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

Inače, akcija ,,500 zadruga u 500 sela” krenula je sredinom 2017. godine. Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, do sada je za tri i po godine osnovano oko 830 novih zadruga. A kako je ukazao analitičar i publicista Branislav Gulan, do pokretanja ove akcije, Srbija je bila država u kojoj se godišnje gasilo po 100 zadruga. Ova akcija je vratila zadružni duh u Srbiji u život. Do sada je bespovratni novac od 1,7 milijardi dinara dobilo 152 zadruge u Srbiji. To je prvi put da država na ovaj način podstiče razvoj zadrugarstva. Kako je istaknuto, taj novac je doprineo boljitku života i oko 6.120 porodica u Srbiji, odnosno za oko 30.000 stanovnika u seoskim područjima.  I akademik Dragan Škorić je istakao da poljoprivredu, turizam I prirodne potencijale treba staviti  u funkciju razvoja sela Srbije.

B. Gulan