banner-image

Nove uredbe: unapređenje šumarstva, stočarstva, upravljanja životinjskim otpadom

Vlada Republike Srbije usvojila je na  sednici Uredbu o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva u 2021. godini.

Za realizaciju ovog programa izdvojeno je 800 miliona dinara, namenjenih za zaštitu i negu šuma, pošumljavanje, gradnju i rekonstrukciju šumskih puteva, proizvodnju šumskog semena i sadnog materijala, edukaciju i promociju razvojno-istraživačkih i drugih poslova od opšteg interesa za šumarstvo.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2021. godinu.

Programom, za čije je sprovođenje obezbeđeno 250 miliona dinara, utvrđuje se obim i vrsta mera kod velikih i sitnih preživara, košitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi.

Usvojena je i Uredba o klasifikaciji i postupku unapređenja objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda.

Budući da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, u obavezi je da utvrdi mere i aktivnosti budućih reformi sektora poljoprivrede, ukuljučujući i upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla.

Uredbom je propisano svrstavanje objekata u kojima se posluje sporednim proizvodima životinjskog porekla u odgovarajuću klasu, čiju će procenu i klasifikaciju sprovoditi komisija koju obrazuje nadležno ministarstvo, prema standardima EU.