banner-image

Veliko interesovanje vojvođanskih pčelara za bespovratnu pomoć

U Privrednoj komori Vojvodine nedavno je održan tematski skup  „Mere podrške za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine “  u organizaciji Privredne komore i Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Ljiljana Petrović,  pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  zadužena za ruralni razvoj istakla je da je preko konkursa pokrajinskog sekretarijata opredeljeno 25 miliona dinara za investicije u pčelarstvo. Sufinansira se do 60 % ukupnih troškova investicije, do 330.000 dinara po  korisniku. Kao i prethodnih godina  pokrivene su investicije koje se tiču nabavki novih pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo, opreme za preradu kao i za punjenje i pakovanje meda, a konkursi su otvoreni do 9. aprila.

Radomir Vlačo, predsednika Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i Grupacije za pčelarstvo PKV istakao je da je ovaj skup važan da bi se pčelari informisali o propozicijama konkursa, a i kako bi se čule i sugestije samih pčelara . S obzirom na činjenicu da su sredstva za podsticaje u pčelarstvu sada značajno veća – 25 miliona dinara, a da na području AP Vojvodine postoji 3.000 pčelara ni sredstva koja su značajno povećana nisu dovoljna za sve one koji žele podsticaje, istako je Vlačo.