banner-image

Mraz obrao rane kajsije u Topoli

Sneg u martu i niske temperature ponovo su doveli u pitanje ovogodišnji rod voća u Topoli. Naime, prema rečima stručnjaka mraz koji je u prethodnom periodu bio i do minus šest pričinio je velike štete na ranim sortama kajsije.

– Ovih dana je bilo oko minus tri, na žalost nedavno smo imali i veći minus što je dovelo do ozbiljnih oštećenja na ranim sortama kajsije koje su na nižim terenima, naročito pored Jasenice. Kasnije sorte koje nisu ušle u cvetanje manje su oštećene kao i zasadi koji su na terenima pogodim za voćarske kulture. Kada govorimo o breskvi i nekatrini i da dođe do većih izmrzavanja opet ćemo imati dobar rod tako da tu ne očekujem veće štete. Jabuka i šljiva za sada nisu ugrožene kao i malina i kupina, međutim ako bi imali kasnije mrazeve moglo bi doći do izmrzavanja, rekao je za TopPres Verko Kačarević, diplomirani inžinjer zaštite bilja iz Vinče.

Prema njegovim rečima, kod ranih sorti kajsije koje su oštećene od mraza, na njihovim plodovima se mogu očekivati rđaste prevlake koje su posledica niskih temperatura u fazi cvetanja voća.

Kako se prema najavama meteorologa u narednom periodu očekuje porast dnevne temeparture i lepše vreme, u zasadima voća se moraju obaviti hemijski tretmani.

-Trebalo bi odratiti tretman u zasadima jabuke i kruške jer će nagli porast temperature uticati da i vegetacija krene naglo. Breskva će već biti u punom cvetanju pa će se na njoj raditi tretman protiv monilije, ističe Kačarević.