banner-image

Ekološka katastrofa: Kod Kovilova istovarene stotine uginulih svinja

Nedaleko od industrijske farme, na oko tri kilometra od Borče, nepun kilometar od Kovilova, manje od četiri kilometra od Padinske Skele, oko sedam kilometara od Zemuna, blizu 10 kilometara od centra Beograda – istovareno je nekoliko stotina uginulih svinja.

FOTO: Udruženje Eko Pančevački rit

Ovu ekološku katastrofu građani su prijavili udruženju Eko – Pančevački rit.

-Prijavili su nam građani divlju deponiju uginulih svinja kod farme svinja Vizelj. Na prijavu veterinarskoj inspekciji koju smo podneli 04.03.2021. godine dobili smo obaveštenje o preduzetim merama 24.03.2021. godine – navodi se na Fejsbuk stranici ovog udruženja.

Inspekcija je izlazila na teren, ali zasad životinjski otpad nije otklonjen. U obaveštenju Veterinarske inspekcije za Grad Beograd navodi se da je kontrolisana lokacija – Padinska skela, Industrijsko naselje bb, farma Vizelj (u vezi sa poslovanjem klanice „Pavlović) ali da je tom prilikom inspekcija „utvrdila neusaglašenosti iz svoje nadležnosti“.

„Inspekcija je obavila nadzor i u široj okolini nisu zatekli leševe svinja. Inspekcija je nadzor ponovila sa licem koje je prijavilo da je firma koja se bavi uzgojem svinja uginule napravila deponiju i tom prilikom zatekla humke zemljišta velike površine kao komunalnog otpada. Postupajući u okviru svoje nadležnosti ova inspekcija je utvrdila da se prijava odnosi na povredu propisa koje nadziru druge inspekcije“, navodi se u odgovoru Veterinarske inspekcije Udruženju.

U udruženju pak kažu da je unazad par meseci na farmi bilo svakodnevnog uginuća svinja i da su na ovoj lokaciji bacane. Fotografije koje juče objavio EKO-Pančevački rit na svojoj stranici pokazuju da šakali, lisice, pacovi i ostali grabljivci raskopavaju humke i razvlače leševe.