banner-image

Bespovratna sredstva i za zadruge na Kosovu i Metohiju

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sastao se sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petrom Petkovićem. Tom prilikom razmatrana je međusobna saradnja i ovogodišnji program za dodelu podsticaja zadrugama, za koji narednih dana Ministarstvo za brigu o selu raspisuje javni konkurs. Očekuje se, kako je saopšteno iz Ministarstva za brigu o selu, da kao i svake godine učestvuju zadrugari iz južne srpske pokrajine.

Foto: Beta

– Državna pomoć ide i ići će, ali nužno je da naše ljude na Kosovu i Metohiji učinimo samostalnim i ekonomski nezavisnim, istakao je ministar Krkobabić.

Program predviđa do 7,5 miliona dinara za novoosnovane i do 15 miliona dinara za stare zadruge, a dobar primer uspešnog projekta je ZZ „Zubin potok“ na Kosovu i Metohiji, koja je iz programa podrške zadrugama „500 zadruga u 500 sela“ podržana sa 12,4 miliona dinara.

Zadruga je dobijenim sredstvima nabavila opremu za preradu i pakovanje voća i zahvaljujući toj investiciji povećala prihod i zaradu u 2020. u odnosu na 2019. godinu za 40%. Poluproizvode i finalne proizvode u Austriju, Italiju i Nemačku.

– Preko 80% srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji živi u ruralnim područjima što govori o tome koliko je selo značajno. Činimo sve da posebnim, namenskim programima pomognemo srpskom seljaku na Kosovu i Metohiji. Zato nam je izuzetno važna saradnja sa Ministarstvom za brigu o selu i ministrom Krkobabićem, da vidimo šta dodatno zajednički možemo da uradimo da unapredimo srpska sela na Kosovu i Metohiji.“ izjavio je Petković.