banner-image

Lokalnim samoupravama na raspolaganju budžetska i sredstva fondova: Nužna izrada planova razvoja

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, boravili su u poseti Kuli, gde je na sastanku sa predsednikom Opštine Damjanom Miljanićem bilo reči o mapiranju stanja i potencijala lokalnih samouprava u AP Vojvodini, u cilju sagledavanja mogućnosti za korišćenje sredstva iz domaćih i fondova Evropske unije.

Božić je rekao da pored redovnih kreditnih linija koje su namenjeni poljoprivrednim proizvođačima, srednjim školama, udruženjima građana, deo sredstava Sekretarijat opredeljuje i prema lokalnim samoupravama.

Jedan deo sredstava bio je namenjen održavanju i izgradnji atarskih puteva, dok je drugi bio opredeljen za ulaganje u vodne objekte u javnoj svojini  i objekte fekalne kanalizacije. Opština Kula je u prethodnom periodu realizovala nekoliko projekata. Sekretarijat za poljoprivredu finansijski je podržao, pre svega, vodne objekte i objekte fekalne kanalizacije u javnoj svojini u iznosu od preko 10 miliona dinara. Sredstva koja su opredeljena za odvodnjavanje, iznosila su preko 50 miliona dinara, dok je za uređenje za atarskih puteva, u proteklom periodu, izdvojeno preko 30 miliona dinara, podsetio je Božić.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić je rekao da je Pokrajinska vlada na jednoj od prethodnih sednica donela Odluku o pokretanju sedmogodišnjeg plana razvoja AP Vojvodine 2021-2027, a da je Pokrajinski sekretarijat raspisao konkurs za dodelu sredstava za izradu plana razvoja za jedinice lokalnih samouprava. Planovi, i Pokrajine i lokalnih samouprava ‘e, kako je rekao, biti usvojeni do 1. januara 2022. godine.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Aleksandar Simurdić je istakao u narednom periodu sledi mapiranje stanja i potencijala u svih 45 opština sa idejom da se opštine klasterizuju i jasno formulišu lokalni i regionalni prioriteti.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić istakao je da je glavni adut za privlačenje investicija  opštine Kula i dalje industrijska zona i dalji radovi na njenom unapređenju, projekat Velikog bačkog kanala, kao i projekti vezani za navodnjavanje i drugi manji projekti.