banner-image

Nedimović: Odlažemo popis stanovništva zbog kovida

Ministar poljoprovrede Branislav Nedimović pozvao je danas poslanike da prihvate predlog zakona kojim se popis stavnovištva odlaže za oktobar, jer ga zbog pandemije nije moguće sprovesti kako je planirano, od 1. do 30. aprila ove godine.

On je u Skupštini Srbije podsetio da je zakon koji se danas menja usvojen 4. februara 2020. godine, neposredno pre epodemije kovida i da „ovakav scenario niko nije mogao da predvidi“.

„To nije samo mesec dana u kojima će biti anketirani svi koji žive u Srbiji, već podrazumeva i prethodne aktivnosti, pre svega zakonski i finansijski okvir, ali i angažovanje oko 20.000 ljudi, instruktora i popisivača“, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, oni moraju da prodju čitavom Srbijom i da u tih mesec dana prikupe informacije koje će posle obrade predstavljati rezultat popisa na osnovu kojeg se donose važne strateške odluke u državi.

On je dodao da, iako smatra da se Srbija odlično se bori sa kovidom, popis sada nije moguće bezbedno organizovati i pozvao poslanike da ga odlože.

Izvor: Beta