banner-image

Srbija podnela zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu

Ministarstvo kulture predalo je Uneskou zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, prenosi RTS.
Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tokom  obraćanja u Parlamentu navela je da je Ministarstvo predalo zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskov listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
– Danas smo upravo predali kandidaturu. Kada ste pohvalili da je naše srpsko kolo uspelo da uđe na Unskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da se upišemo, a onda idemo na kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva. Radimo i na tom planu, tiho i mirno. Ja sam čovek koji voli da se pohvali ne potezima koje povlačim, nego rezultatima – navela je Gojkovićeva.
Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i uporebom tradicionalnog pića od šljive.
Šljivovica proizvedena u našoj zemlji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime „Srpska šljivovica“.
Na listi Uneskoa iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, zlakuska lončarija.