banner-image

Udruženje odgajivača svinja: Država da otkupi viškove tovljenika i obezbedi kukuruz

Udruženje odgajivača svinja koji imaju 17.000 krmača i godišnje proizvedu 400.000 tovljenika uputilo je molbu Ministarstvu poljoprivrde da pomogne  farmerima „u situaciji koja ugrožava opstanak svinjarske proizvodnje u Srbiji“. 

Kao rešenje proizvođači svinja predlažu da robne rezerve otkupe trenutne viškove tovljenika po utvrđenoj ceni ili da im obezbede kukuruz prema paritetu kilogram žive vage tovljenika za osam kilograma kukuruza i 12 kilograma za kilogram žive vage prasadi za dalji tov.

Takođe, da se farmerima obezbedi dovoljna količina kukuruza do naredne žetve. Udruženje odgajivača svinja smatra da je neophodna i kontrola uvoza svežeg mesa kako se ne bi stvorili viškovi svinja na domaćem tržištu. Ističu da je potrebno uskladiti uvoz sa količinama iz domaće proizvodnje.

Predlog je i da se za proizvođače svinja omoguće finansijske olakšice u smislu oslobađanja plaćanja zakupa državne zemlje za narednu godinu.

-Svesni smo situacije u kojoj se nalazi država, a koja je nastala usled pojave pandemije nezampaćenih razmera. Takođe, svesni smo i toga da su ostale grane privrede pogođene ovom situacijom, ali smatramo da ipak postoji način da se problemi u svinjarstvu prevaziđu – navodi se u pismu Udruženja odgajivača svinja, koje je potpisao predsednik Zoran Ilić.

Ističe se da je trenutna cena žive vage tovljenika daleko ispod cene koštanja, to jest proizvođačke cene. Farmeri mogu da izdrže par meseci rada sa gubitkom imajući u vidu prethodni period kada je cena bila dobra, ali taj period je prošao i njihov opstanak je upitan.

-Veliki udar na cenu ima uvoz svežeg mesa i prerađevina, s jedne strane, i s druge, visoke cene sirovina za stočnu hranu, pre svega soje i kukuruza. Prosečno, cena hrane povećana je 34 odsto- naglašava se u pismu Ministarstvu.

Afrička kuga i dalje preti

Pored zabrinutosti zbog situacije na tržištu farmeri su ozbiljno zabrinuti i zbog širenja virusa afričke kuge svinja. Širenje afričke kuge podjednako ugrožava opstanak proizvodnje svinja, upozorava nadležne Udruženje odgajivača svinja. Pored toga što može dovesti do fizičkog uništenja svinja, značajno sužava mogućnost unutrašnje trgovine kao i izvoza.

-Od države očekujemo odgovornu i ozbiljnu akciju na suzbijanju zaraze. To podrazumeva nultu toleranciju za transport neobeleženih svinja, strogu kontrolu kretanja vozila i ljudi, posebno lavaca, u i iz područja na kojem je ustanovljena zaraza. Nedopustivo je da nakon više od 15 godina od početka obeležavanja i dalje imamo slučajeve držanja neobeleženih svinja. Predlažemo da se i to sankcioniše kako bismo, pre svega, znali koliko imamo životinja u državi i da bismo lakše kontrolisali širenje bolesti, kretanje životinja u prometu…- navodi se u dopisu.

S. G.