banner-image

Završeno prolećno naseljavanje jelena u lovišta centralne Srbije

U zimu 2020.godine, započet je proces naseljavanja i reintrodukcija jelena običnog (Cervus epalphus L.) na područje Centralne Srbije. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019.godine procenjena brojnost jelenske divljači u Republici Srbiji je nešto manja od 6.200, a u centralnoj Srbija, uprkos dobrim prirodnim i stanišnim uslovima, matični fondovi su samo oko 1.200 jedinki.

Na području AP Vojvodine, kako je saop[teno iy JP „Vojvodina šume“ brojno stanje matičnih fondova jelenske divljači značajno je bolje, matični fondovi jelena su oko 5.000 jedinki, a od toga broja skoro 4.000 jedinki jelena su matični fondovi u lovištima posebne namene JP “Vojvodinašume“.

Trenutna brojnost i struktura populacija jelenske divljači i stepen njihovog korišćenja, posebno u slobodnoj prirodi, znatno su ispod mogućnosti prirodnih potencijala šumskih područja u centralnoj Srbiji.

Obični jelen (Cervus elaphus L.) je sastavni deo ukupnog biodiverziteta naše zemlje. Jelen ima brojne pozitivne uticaje na šumske i druge ekosisteme, bez njega oni ne mogu adekvatno da funkcionišu. Zato je veoma važna reintrodukcija (ponovno naseljavanje) i ojačavanje postojećih mikro-populacija matičnih fondova jelena iz genetski stabilnih i zdravih populacija iz drugih područja. To je dug, kompleksan, skup i neizvestan proces.