banner-image

Krkobabić za formiranje zelenog prstena oko Beograda i snabdevanje grada zdravom hranom

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu najavio je da će uskoro sa čelnicima Grada Beograda razgovarati o tome kako da se osnaže domaćini u 139 sela na teritoriji Grada Beograda.

Ideja je, kako je saopšteno iz kabineta minstra Krkobabića, da se stvori jak i efikasan „zeleni prsten“ oko srpske prestonice, koji će redovno proizvoditi i snabdevati svežim i zdravim namirnicima ne samo tržište Beograda, već i druge gradove Republike Srbije.

Krkobabić je gostujući na tv Pink najavio da će za oko nedelju dana biti raspisan četvrti po redu konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za pomoć zadrugama na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Planirano je da bude dodeljeno pola milijarde dinara, a očekuje se da 50-60 zadruga dobije bespovratna sredstva za nabavku opreme i mehanizacije, zasnivanje osnovnog stada krava, koza i ovaca, kao i za višegodišnje zasade u voćarstvu i vinogradarstvu. Takozvane stare zadruge, osnovane do kraja 2016. godine, moći će da konkurišu za dobijanje do 15 miliona dinara, a novoosnovane do 7,5 miliona dinara. Očekuje se da će ove godine biti stvoreni uslovi da mogu da konkurišu i zadruge sa teritorija Grada Beograda, kojih ukupno ima 285, od čega su 67 zemljoradničke.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je i program dodele praznih kuća, kojih u Srbiji ima oko 150.000. Kuće sa okućnicom, koje će Ministarstvo za brigu o selu otkupljivati i u saradnji s lokalnim samoupravama dodeljivati zainteresovanima, namenjene su, pre svega, mladima koji žive u zajedničkom domaćinstvu i žele da se osamostale i imaju svoj krov nad glavom, zatim stručnjacima – agronomima, veterinarima, lekarima, tehnolozima… za koje će država nastojati da obezbedi i stalno zaposlenje, dok treću grupu čine ljudi iz gradova i odluče da se bave poljoprivredom i žive u selima Srbije.