banner-image

Odbranimo reke Stare planine pozivaju na ekološki ustanak u subotu

Aktivista Udruženja „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je danas gradjane na ekološki ustanak koji će biti održan u subotu, 10. aprila, u 13 sati ispred Skupštine Srbije.

Foto: Odbranimo reke Stare planine

„Taj ustanak praktično traje već godinu dana, krenuo je sa Stare planine i uspeli smo da je odbranimo, da te reke sačuvamo“, rekao je Ćuta u emisiji Medju nama televizije Nova S, dodajući da su aktivisti tog udruženja četiri godine vodili rat i da su na kraju postigli da je opština Pirot izbrisala Mini hidroelektrane (MHE) iz svog prostornog plana grada.

„Naš osnovni cilj je brisanje svih MHE sa čitave teritorije Republike Srbije, čak i rušenje postojećih. Kada Nemac izgradi MHE reka nastavi da teče, ovi naši kada grade – reke nema, reka ide u cev, nestane sav živi svet“, istakao je Ćuta, a prenosi portal Nova.rs.

On je naveo da su okupili sve ekološke organizacije, a da su njihovi zahtevi brisanje svih MHE sa teritorije naše zemlje, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, pravedna ekologija bez masovnog trovanja stanovništva.

Izvor: Beta