banner-image

Voću i vinovoj lozi preti azijska voćna mušica, neophodno postavljanje klopki

Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii) je štetočina jagodičastog voća, koštičavog voća i vinove loze. Ženke ove mušice polažu jaja u zdrave plodove u fazi zrenja, prenosi sajt Prognozno izveštajne službe (PIS).

Foto:PIS

Usled ishrane larvi plodovi potpuno propadaju. Infestirani plodovi su podložni napadu raznih patogena, pre svega prouzrokovača različitih vrsta truleži plodova.

Ono što povećava njen značaj su sledeće činjenice:

  • Napad se dešava u vreme zrenja kada je primena insekticida ograničena zbog karence
  • Larve koje su najštetnije se razvijaju unutar plodova te nisu dostupne delovanju insekticida
  • Ima brz ciklus razvića i veliki reproduktivni potencijal te za kratko vreme može da podigne populaciju na veoma štetan nivo.

Ova štetočina je u našoj zemlji prvi put detektovana 2014. godine. Od 2015. godine, u okviru sistema Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja vrši se jednonedeljni monitoring prisustva ove mušice u svim ugroženim biljnim vrstama pomoću lovnih klopki.

Ono što je obeležilo proteklih šest godina jeste da se ova štetočina prvi put u sezoni javljala obično sredinom jula i početkom avgusta. Tokom septembra, oktobra i novembra su registrovane maksimalne brojnosti na klopkama, kada se na nedeljnom nivou lovilo i preko 1000 jedinki, te su najveće štete uočene u zasadima remotantnih sorti maline, u zasadima kupine i u vinogradima.

Na osnovu monitoringa koji se i ove godine sprovodi pomoću klopki na području cele zemlje u zasadima jagodičastog i koštičavog voća i u zasadima vinove, može se zaključiti sledeće:

  • Ovo je prva godina da se ova štetočina lovi tokom skoro cele zime bez prekida u pojedinim regionima
  • Trenutno se registruju ulovi na klopkama u zasadima voća u našoj zemlji.

Na osnovu navedenog, može se reći da u ovoj sezoni postoji veliki rizik od nastanka šteta u ranostasnom voću, poput jagoda, trešanja, ranih bresaka i drugog voća na kojima predhodnih godina nisu uočene štete.

Foto:PIS

Pored prisustva mušice u zasadima voća i vinove loze, veliki uticaj na štetnost imaće uslovi u kojima će se odvijati proizvodnja, pre svega temperatura vazduha i relativna vlažnost vazduha.

Sada, kada je ova štetočina ovako rano u vegetaciji prisutna u zasadima, preporuka je da se sprovedu sve raspoložive preventivne mere u cilju sprečavanja podizanja populacije i nastanka šteta na jagodastom i koštičavom voću.

Preporučuju se sledeće mere:

  1. Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje
  2. Mogu se koristiti klopke napravljene od plastičnih flaša sa crnim vinom, jabukovim sirćetom i nekoliko kapi deterdženta
  3. U cilju masovnog izlovljavanja neophodno je postaviti veliki broj klopki. Prvenstveno na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara
  4. Uklanjanje divlje kupine, zove i divljih vrsta vrsta voća koje mogu biti domaćini ovoj štetočini sa ivica proizvodnih parcela
  5. Korišćenje zaštitnih mreža koje sprečavaju prodor mušica do voća.