banner-image

Minus bere rano voće, opasnost još nije prošla

Iznenadni sneg i mraz jutros su oštetili rano voće, šljive, jabuke, kruške, višnje, ali ukupna šteta će se znati tek kada prodju najavljene niske temperature za noćas i petak, rekao je šef katedre za voćarstvo i vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin.

On je za Betu rekao da je najosetljivija faza vegetacije za voće, faza precvetavanja i da niska temperatura i od minus 1,6 stepeni može da ošteti plodove, ali da i u fazi cvetanja veći „minus“ od toga oštećuje cvetove.

-Temperatura je jutros u ravničarskim delovima bila minus 4-4,5 stepeni i cvetovi su u izvesnoj meri oštećeni, a to zavisi i od dužine trajanja mraza, rekao je Magazin.

Predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je u Zapadnoj Srbiji, u okolini Ivanjice, pored snega čija je debljina od deset centimetara do pola metra i više, jutros temperatura bila od minus osam do minus deset stepeni i da se štete na malinama već vide jer su sprljeni listići i mladi izdanci.

„Ko je bolje obradio malinjake i kupine i gde su mladi lastari napredniji, veća je i šteta“, rekao je Radović.

On je apelovao na stručne službe Ministarstva poljoprivrede da hitno izadju na njive i posavetuju poljoprivrednike kako da oporave to voće.

Dodao je da su u tom kraju stradale i šljive, jabuke i drugo rano voće.

Maline će, prema njegovim rečima, ove godine, ako išta preživi jer se ne zna koliko će dugo još biti mrazeva biti „papreno“ skupe.

On je podsetio da je malina i prošle godine bila skupa zbog mrazeva u Poljskoj koja spada u najveće proizvodjače i da je nedavno u maloprodaji pakovanje od 125 grama koštalo 700 dinara, a kilogram 6.700 dinara.

Vlasnik voćnjaka borovnica kod Šapca Saša Keserović rekao je da je u tom kraju noćas bio mraz od oko minus dva stepena i da se nada da nije bilo štete iako je deo borovnica u pupoljcima.

„I za noćas je najavljen mraz od pet stepeni i upravo pokušavamo da raznim preparatima zaštitimo borovnice, a deo ćemo pokušati da „branimo“ loženjem vatre i zadimljavanjem kako bi podizali temperaturu“, rekao je Keserović.

Izvor: Beta