banner-image

Francuska sa 50 miliona evra podržava borbu protiv klimatskih promena u Srbiji

Francuska agencija za razvoj (AFD) je na zasedanju Odbora za strane države u sredu 7. aprila odobrila prvu fazu zajma za javni sektor za podršku Srbiji u njenoj reformi u oblasti klimatskih promena.

U okviru ovog programa koji, u početnoj dvogodišnjoj fazi, obuhvata zajam od 50 miliona evra i subvenciju od 500.000 evra, Vlada Srbije može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta.

Na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama koji je usvojen 18. marta u Skupštini Republike Srbije. Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene, ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom.

-Kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative razvijene u saradnji sa Svetskom bankom, AFD pokazuje svoju posvećenost pružanju podrške Srbiji u sprovođenju mape puta klimatske politike i kreiranje institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura na nacionalnom i lokalnom nivou kroz konkretne i značajne usluge za stanovništvo, izjavio je Dominik Otberg, direktor regionalne kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan.

Dodao je i da je ovaj program u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

-Usvajanje zakona o klimatskim promenama je značajan napredak za konkretizovanje mape puta, koju ponosno podržavamo, zaključio je Otberg.