banner-image

Naprednjaci uzimaju od siromašnih pa dele bogatima

Da država zaista daje subvencije i upumpava novac u poljoprivredu agrarni budžet bi bio 80 milijardi dinara, a ne upola manji koliki je sada. Ovako su subvencije u stvari presipanje iz šupljeg u prazno, luk i voda.

Daju i kapom i šakom i 30 evra i 50 evra i 100 evra i milion evra…  Međutim, u suštini naprednjačka agrarna politika je takva da uzimaju od siromašnih i daju bogatima. Sve subvencije u poljoprivredi  su uzete od poljoprivrede. To jest, prvo se sve naplati seljacima pa im onda tobož daju kao podsticaje proizvodnji. I to uz preraspodelu jer se porezi i akcize naplaćuju od svih koji bilo šta rade u poljoprivredi a u najvećoj meri daju najbogatijim poljoprivrednicima.

Pomoć najuspešnijima ne bi bila sporna, čak je i potrebna, ali pod uslovom da se ne uzimaju novci od sitnih paora kroz poreze i akcize pa onde podele najvećim gazdinstvima, zadrugama pa i tajkunima.

Računica je prosta i ne krije istinu.

Srpski agrarni budžet s kojim raspolaže Uprava za agrarna plaćanja i iz kojeg treba da se isplate sve premije i bespovratna pomoć poljoprivredi je ove godine nešto iznad 38 milijardi dinara.

Zapmtite dobro.

Sva hvalisanja o davanju za kupovinu traktora, navodnjavanje, protivgradne mreže, nove voćnjake, vinograde, plastenike i sva ostala čuda stanu u tih 38 milijardi dinara. To je samo po sebi bedna suma za poljoprivredu, ali ajde. Ima nešto još gore od toga. Sve te pare, svih tih silnih 38 milijardi naplati se od poljoprivrednika i od poljoprivrede pa se onda deli poljoprivredi uz socijalno nepravednu raspodelu.

Hajde da vidimo kako to ide.

Na porezima i akcizama za gorivo koje seljaci moraju da kupe da bi posejali, požnjeli, zalili… država godišnje prihoduje preko 200 miliona evra. Srbija je praktično jedina država u Evropi koja nema jeftiniji dizel za paore. Znači, da napredni genijalci zaista pomažu poljoprivredi oslobodili bi seljake poreza i akciza na gorivo i u poljoprivredu zaista ubacili još 200 miliona evra.

To narvno nije sve.

Na arendi za izdavanje državnih njiva naplati se 55 miliona evra. Opet novci iz poljoprivrede se navodno posle daju poljoprivredi. Kad se to sabere znači 31 milijarda dinara samo od njiva i goriva napuni ovaj čuveni agrarni budžet. Dodajte tome i poreze na imovinu i nakande koje svi seljaci plaćaju svake godine za odvodnjavanje – ispadne da svih 38 milijardi dinara koje navodno država daje nije ništa drugo nego pare koje prvo uzme od poljoprivrede.

Da naprednjaci zaista pomažu seljačka kasa bi iznosila najmanje 80 milijardi dinara, to jest država bi na svaki dinar koji naplati od seljaka dodala još jedan svoj i tek onda bi to bile subvencije u poljoprivredi. Onda bi i sitni i krupni paori bili daleko konkurentniji na domaćem i svetskom tržištu, a o pravilnoj raspodeli pomoći i prihoda ne bi bilo ni reči.

Ovako majstori uzimaju od siromašnih podele bogatima i živeo predsednik.

Milovan Lukić