banner-image

Poljoprivrednici od ministra traže zaostale podsticaje i rešenja, regres za gorivo…

UG Mladi poljoprivrednici Srbije, Udruženje odgaivača ovaca Srbije i Asocijacija stočara Srema i Mačve obratili su se ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću sa željom da ukažu na neke od najznačajnijih problema kojima su danas pogođeni poljoprivrednici naše zemlje. Ova tri udruženja okupljaju oko 1000 članova i, kako sami kažu,  imaju izgrađenu zajednicu koja broji oko 15000 poljoprivrednika, a svi oni dele gotovo iste probleme.

Obraćanje resornom ministru prenosimo u celosti:

U cilju rešavanja postojećih problema i pronalaženja najboljih rešenja, izabrali smo ovaj način da Vam se još jednom obratimo i ukažemo na sve ono što je Ministarstvo kojim Vi rokovodite obećalo i usvojilo, ali na žalost realizacija izostaje. Kao prvo , naveli bismo donetu uredbu (05 broj 53-3220/2020) za ublažavanje posledica izazvanih pandemijom virusa Kovid -19 koja je doneta 16.04.2020. godine, a odnosi se na isplatu jednokratne  novčane pomoći za koju znamo da je samo jednim delom isplaćena vlasnicima ovaca i koza i samo manjem broju vlasnika krava.

Činjenica je da je trenutna situacija povezana sa pandemijom virusa Kovid -19 uticala je na sve grane privrede, međutim većina ugroženih delatnosti primila je neki od paketa pomoći, dok su poljoprivredni proizvođači, kao i nebrojano puta ostali zanemareni, pa tako i oštećeni, iako se često ističe kako je poljoprivreda ključna za rast BDP-a i stabilnost naše zemlje.

Smanjenje subvencija po hektaru sa 5200 na 4000 dinara je nedopustivo, pogotovo u godini pandemije, koju je pored svega pratila i otezana prodaja poljoprivrednih proizvoda, posebno žive stoke. Shodno tome, smatramo da država mora regresirati deo troškova za dizel gorivo u minimalnom iznosu od 40 din/l za 100 l/ha.

Takođe zahtevamo od Ministarstva i Uprave za agrarna plaćanja, isplatu svih zaostalih subvencija i podsticaja iz 2020. godine i prethodnih godina, kao i intervenciju države na tržištu mesa gde je došlo do velikih poremećaja i nemogućnosti plasmana i pada cena tih proizvoda, natočito u ovčarstvu i svinjarstvu gde znamo da je dodatni pad cena nastao usled uvoza ogromnih količina svinjskog mesa i mesnih prerađevina u prvom kvartalu 2020. godine, pa trenutno gotovo da i ne postoji mogućnost da naši stočari plasiraju svoju robu na domaće tržište. Dalje, smatramo da je potrebno isplatiti podsticaje za Mlade poljoprivrednike svim poljoprivrednicima čija je dokumentacija uredna, dakle tražimo proširenje postojeće liste i isplatu svih urednih zahteva. Uredbom za 2019. godinu bila su opredeljena sredstva za oko 1000 aplikanata, dok 2020. godine konkurs za mlade poljoprivrednike nije ni raspisan, ali su sredstva uredno opredeljena za ovaj vid podsticaja. Analizirajući informacije koje se odnose na Konkurs za mlade poljoprivrednike iz 2019. godine dolazimo do sledećih činjenica:

  • veliki broj poljoprivrednika nije aplicirao za maksimalan iznos podsticaja od 1.500.000dinara;
  • izvesnom broju poljoprivrednika je samo delimično odobren podsticaj;
  • izvestan broj poljoprivrednika dobio je rešenje o odbijanju, a nalazi se na rang listi među prvih 2500 poljoprivrednika;
  • usled čekanja na isplatu gotovo godinu dana, izvestan broj mladih poljoprivrednika odustao je od investicija i vratio novac u budžet Republike Srbije.
    Sve ovo nas dovodi do zaključka da u budžetu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede postoje sredstva kojima se može isplatiti još poljoprivrednika, te smatramo da imamo pravo zatražiti od Vlade Republike Srbije dodatna sredstva za ovu meru podsticaja koju smatramo ključnom za razvoj mladog i inovativnog sektora u poljoprivredi. Takođe, neophodno je što hitnije doneti rešenja, jer nakon godinu i po dana poljoprivredni proizvođači su i dalje u neizvesnosti i iščekivanju i ne mogu da planiraju svoju dalju proizvodnju.

Naime, poljoprivrednici su 2019. godine za predmet podsticaja navodili ono što im je potrebno na gazdinstvu za dalji rad, a danas 2021. godine još uvek nisu dobili rešenja, i u dilemi su da li da investiciju realizuju uz podnošenje zahteva po nekoj drugoj meri podsticaja. Tražimo da Ministarstvo po hitnom postupku donese rešenja za sve aplikante, makar ona bila negativna i sa obrazloženjem „Nije bilo dovoljno novca“! Kada dalje govorimo o podsticajima, smatramo da podsticaji koji se isplaćuju po grlu od strane Ministarstva moraju biti isplaćivani do kraja godine u kojoj se podnosi zahtev, jer je nemoguće planiranje ali još bitnije povećanje broja grla bez ovakvog vida podrške.

Povećanje broja grla prati i povećana proizvodnje stočne hrane što dovodi do novih ulaganja koja realizujemo kroz ovakve mere podsticaja, a to moramo uraditi još krajem tekuće godine kroz pripremu i obradu zemlje kao i kroz povećanje površina pod određenim kulturama.

Iskreno se nadamo da ćete razmotriti ovaj naš dopis i razumeti kompletnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi veliki broj poljoprivrednika, a sve u cilju razvoja poljoprivrede i razvoja naše države.