banner-image

Zabrana izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će novim zakonom o obnovljivim izvorima energije biti zabranjena izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima, kako običnih mini hidroelektrana, tako i derivacionih MHE i svih drugih velikih hidroelektrana.

Mihajlović je rekla da su u prethodnom periodu mini hidroelektrane građene nesavesno, zbog čega smo došli u situaciju da njihovu izgradnju zabranimo, iako su one dobar izvor energije.

Postupalo se nesavesno, od lokalnih samouprava koje su donosile planske akte, a da nisu vodile računa o lokacijama niti promenama u tim vodotokovima, zatim preko nesavesnih investitora koji su gradili i van dobijene građevinske dozvole ili Zavoda za zaštitu životne sredine, koji je davao pa poništavao odluke, objasnila je potpredsednica Vlade.

Ona je podsetila i na to da smo uprkos tim problemima u prethodnom periodu imali ćutnju tadašnjih resornih ministarstava zaštite životne sredine i rudarstva i energetike, te da je Srbija jedna od tri zemlje koja je zabranila izgradnju MHE, uz Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.