banner-image

Proizvođači sira samo udruženi mogu do boljeg plasmana

U Privrednoj komori Vojvodine održana je skup o trenutnom stanju u proizvodnji sira i mogućnost plasmana.

Branislav Raketić, šef Odseka za deklarisanje hrane i organsku proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije istakao je da je važno da se razgovara sa proizvođačima u okviru institucija kako bi se suočili sa svim problemima i radili na njihovom rešavanju.

U 2020. godini, kako je rekao, povećan je otkup mleka od strane mlekara za 9 % u Srbiji. Proizvodnja sira u mlekarama je na godišnjem nivou od 52.000 tona, dok proizvodnja sira u domaćinstvima čak i premašuje tu brojku.

Glavno tržište za izvoz našeg sira je Ruska Federacija, zatim zemlje CEFTE. Potrebno je razmišljati i o novim tržištima, istako je Raketić.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu izrazio je zahvalnost Privrednoj komori Vojvodine koja je organizovala skup jer će se tako doći do konkretnih rešenja za proizvođače. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ovom trenutku ima raspisan konkurs koji se odnosi na mini mlekare. Reč je, kako je rekao Božić, o konkursu za unapređenje stočarske proizvodnje i podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos sredstava je 15 miliona dinara, a konkurs je otvoren do 24 aprila.

Zajedničkim radom i udruživanjem malih proizvođača kao i institucija možemo doći do željenih rezultata, smatra resorni sekretar.

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, istakao je se u Vojvodini godišnje proizvede oko 17.000 tona sira, a da učešće AP Vojvodine u ukupnoj vrednosti izvoza sira iz Republike Srbije iznosi 24, 3 %. Ovaj skup, kako je rekao, trebalo bi da bude početak udruživanja proizvođača sira sa teritorije AP Vojvodine kako bi lakše isticali i rešavali svoje probleme.

Zorica Radišić iz mlekare „ Farmer“ u Čurugu ukazala je na potrebu proizvođača sira da zajednički nastupaju i na taj način ukažu na probleme pri plasmanu svojih proizvoda. Neophodna je, kako smatra, bolja promocija proizvoda i njihovog kvaliteta što bi dovelo do adekvatnog plasmana.

Proizvođačima je predloženo da se u okviru Udruženja poljoprivrede PKV osnuje Grupacija proizvođača siragde bi u Privrednoj komori Vojvodine dobili svu neophodnu logistiku.