banner-image

Reformom poljoprivrednog osiguranja, penzije i do 60.000 dinara

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je gostujući u Kragujevcu da to ministarstvo, zajedno sa Svetskom bankom, priprema izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede.

Ideja nam je da se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede potpuno reformiše, jer je stanje u toj oblasti nezamislivo. Isti doprinos plaćali su oni sa jednim hektarom obradive zemlje i oni sa stotinama hektara, rekao je Nedimović i dodao da razume zašto je pre 35 godina moralo da bude tako.

To je bila želja da svi imaju podjednako pravo pristupa bolnicama i penzijama, objasnio je on.

Nedimović je najvio da ubuduće porezi i doprinosi neće biti isti za sve poljoprivrednike, već će zavisiti od ekonomske vrednosti gazdinstva.

Ideja je da se doprinos plaća prema ekonomskoj vrednosti gazdinstva. Postojaće obavezne i neobavezne grupe. U obaveznim će moći da se izabere jedna od šest grupa i visina penzije će zavisiti od toga koliko se uplaćuje. Penzije će iznositi od sadašnjih 12.000 dinara, pa do 60.000, rekao je Nedimović.

Poljoprivredne penzije su jako niske, ali koliko se uplaćivalo tolike mogu i da budu. Danas od 30 milijardi dinara za isplatu poljoprivrednih penzija, država daje 28 milijardi, a samo dve milijarde obezbeđuju se iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednka, rekao je ministar poljoprivrede.

Nedmović je rekao da će se uporedo sa tim raditi i na problemu dugova za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ti dugovi su ogromni i iznose oko dve milijarde dolara. Naš predlog je da se deo tih dugova otpiše pogotovu u delu zdravstvenog osiguranja, jer ako ta usluga nije korišćena onda šta ima da se naplati, kazao je Nedimović.

Izvor: Jugpress