banner-image

Hajneken će do 2040. imati proizvodnju bez negarivnog uticaja na životnu sredinu

Kompanija Hajneken, koja se bavi proizvodnjom piva se obavezala da ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida u proizvodnji do 2030. godine, a u celokupnom lancu vrednosti do 2040. godine, prenosi Beta.

– Kompanija Hajneken, saradjući sa dobavljačima ima za cilj da do 2030. godine, smanji emisiju štetnih gasova za 30 odsto u čitavom lancu vrednosti, a u odnosu na dostignute rezultate u 2018. godini, kao i da do 2040. godine postane prva globalna pivara koja se obavezuje da ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida u celokupnom lancu vrednosti, navodi se u saopštenju.

Hajneken se obavezuje i da ubrza delovanje sa ciljem rešavanja problema klimatskih i promena i smanjenja porasta temperature od 1,5 Celzijusovih stepeni koji propisuje Pariski sporazum.

-Nastavićemo da smanjujemo emisiju štetnih gasova kroz energetsku efikasnost i ubrzaćemo prelazak na obnovljive izvore energije, naveo je predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor kompanije Dolf Van Den Brink.

On je rekao da veliki deo ukupnog ugljeničnog otiska izvan proizvodnje nastaje u okviru procesa poljoprivrede, pakovanja, distribucije i hladjenja. To, prema njegovim rečima znači da će kompanija saradjivati sa njenim dobavljačima i partnerima, kako bi postigla cilj o nultoj emisiji u celom lancu.

Od kada se obavezala na prelazak na obnovljive izvore energije u 2018. godini, kompanija je realizovala preko 130 projekata koji se tiču obnovljivih izvora energije, uključujući postavljanje pet u okviru 10 najvećih pivara na solarni pogon.

Ta kompanija se kroz partnerstvo pridružila i izgradnji farme vetroelektrana u Finskoj koja će ubrizgavati obnovljivu električnu energiju u evropsku mrežu za snabdevanje 13 njenih operativnih kompanija, a u Indoneziji, kompanija koristi održivu biomasu napravljenu od poljoprivrednog otpada za grejanje dve pivare.

U Nigeriji je Hajneken nedavno pustio u rad solarne panele u svojoj pivari Ibadan, a u Vijetnamu kompanija dobavlja pirinčane ljuske od lokalnih farmera za zagrevanje kotlova za proizvodnju piva.

Hajneken podržava 500 projekata za smanjenje emisije ugljen-dioksida u poljoprivredi u osam zemalja, kao i prelazak na rad pivara sa nultom emisijom u Španiji i Austriji, a u Meksiku kompanija koristi pametne frižidere koji koriste softver za automatsko podešavanje sistema hladjenja kako bi se smanjila potrošnja energije.

U Holandiji je Hajneken, kako se navodi, pionir u implementaciji čistijih metoda dopremanja svog piva, a u Velikoj Britaniji je lansirao inovativni kartonski multi-paket piva pod nazivom Green Grip, smanjujući emisiju CO2 i ostvarujući uštedu 500 tona plastike svake godine.

U Srbiji Hajneken posluje u dve pivare, Zaječaru i Novom Sadu.