banner-image

Otvoren digitalni Sajam preduzetništva, najavljeni konkursi za samozapošljavanje i stare zanate

U Kongresnom centru „Master“ na Novosadskom sajmu danas je otvoren prvi digitalni Sajam preduzetništva Vojvodine, koji se ove godine održava 22. i 23. aprila na platformi ExpoOnline.rs.

Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, a na otvaranju su se obratili predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković.
Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam kreirali su ovu manifestaciju u virtuelnom okruženju sa ciljem da se privrednici upoznaju, uspostave kontakt, razmene ideje, ugovore poslove, pronađu potencijalne investitore, korisnike, distributere, inovatore.

Ovo je i prilika da se dobiju informacije o aktuelnim podsticajnim merama Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i merama fondova i drugih organizacija, koje su namenjene za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima.

– Brzi i efikasni dogovori oko realizacije ovogodišnjeg Sajma preduzetništva sa Novosadskim sajmom i Privrednom komorom Vojvodine, jasno pokazuju opredeljenje da u ovoj teškoj situaciji ništa ne može da zaustavi preduzentnički duh, niti one koji žele da pomognu preduzetnicima, rekao je sekretar Ivanišević, istakavši da je na aktuelne konkurse iz oblasti privrede i turizma stiglo preko 2.000 prijava.

On se osvrnuo i na podsticajne mere Sekretarijata i najavio da će 5. maja 2021, biti raspisani konkursi za novo zapošljavanje, samozapošljavanje i za javne radove, za šta je opredeljeno ukupno 42 miliona dinara. Nakon toga biće raspisani i konkursi za žensko preduzetništvo i za umetničke i stare zanate.

Predsednik PKV-a Boško Vučurević je rekao da je segment preduzetništva od izuzetnog značaja za domaću privredu, dodavši da se ovakvim i sličnim aktivnostima unapređuje privreda, dok i sama Komora ostaje mesto okupljanja privrednika.
Generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković je istakao da je pandemijom korona virusa posebno ugrožena sajamska industrija, te da je poslovanje u ovoj delatnosti u problemu. Međutim, svojom proaktivnošću, Novosadski sajam je kreirao sopstvenu digitalnu platformu koja je umnogome omogućila održavanje manifestacija, ali i da ostanu u kontaktu sa izlagačima i zainteresovanim stranama.

Sajam okuplja više od četrdeset izlagača iz različitih sektora privrede, a u okviru osam panela.

Na pomenutoj platformi se može pristupiti svakom panelu ponaosob i pratiti izlaganje govornika, a preduzetnici su u prilici da zakažu B2B susrete. Na platformi se mogu naći linkovi ka panelima posvećenim regionalnoj saradnji, preduzetništvu u turizmu, očuvanju starih i tradicionalnih zanata, kao i digitalnoj transformaciji privrede prvog dana, dok će u okviru drugog dana Sajma biti obuhvaćene teme o ustanovljenju oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“, ženskom preduzetništvu, klasterima, kao i programima Razvojnog i Garancijskog fonda AP Vojvodine, kao i Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad.

Najavljena je mogućnost da se, ukoliko aktuelna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa dozvoli, Sajam preduzetništva u prisustvu izlagača i posetilaca organizuje u oktobru ove godine.