banner-image

Setva kasni dve nedelje zbog hladnoće, neophodna kiša u maju

Zbog niskih temperatura setva najvećeg broja useva kasni oko dve nedelje, ali poljoprivrednici koriste svaki lep dan da ubrzaju taj posao, rekla je, kako prenosi RTV, direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović.

– Setva šećerne repe je završena na vreme u martu, a optimalni rok za završetak setve ostalih prolećnih kultura je do 25. aprila, Zbog vremenskih uslova taj rok je pomeren, ali će setva biti ubrzo završena, jer su poljoprivrednici koristili svaki pogodan trenutak da ubrzaju taj posao, izjavila je Savovićeva.

Dodala je da ukoliko se nastavi lepo vreme trebaće nekoliko dana da se zemlja prosuši i pet do sedam dana da se okonča setva.

– Ima dovoljno vlage u zemljištu, ali je tokom celog aprila temperatura zemlje bila niska i neodgovarajuća za setvu, mada nije u svim regionima Srbije isto, rekla je Savovićeva.

Prema podacima kojima raspolažu „Žita Srbije“, kukuruz će ovog proleća biti zasejan na miliona hektara, suncokret na 200.000 do 220.000 hektara, sojom je planirano da se zaseje do 250.000 hektara i još 30.000 hektara pod prolećnim ječmom.

– Zbog kašnjenja setve, vremenske prilike nakon setve u periodu rasta i razvoja useva će uticati na prinos. To znači da će trebati kiše u maju, jer ako maj bude suv to će više uticati na stanje useva i prinose svih kultura, nego da je setva mogla da bude završena u optimalnom roku, ocenila je direktorka „Žita Srbije“.

Savovićeva je dodala da  su se ozimi usevi potpuno oporavili od šoka koji su pretrpeli zbog niskih temperatura prethodnih nedelja, ali da vegetacioni period zato kasni 10-15 dana.

Naglasila je da to znači kako će i žetveni rokovi biti pomereni za oko dve nedelje, pa će žetva pšenice umesto da počne oko 20 juna, kao što je uobičajeno, najverovatnije krenuti početkom ili tokom prve polovine jula.