banner-image

Stari zanati čuvaju tradiciju ali mogu i da donesu zaradu

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi aktivnosti sa ciljem održanja i razvoja starih zanata, ali i širenja mreže plasmana i promovisanja proizvoda ove delatnosti kao izuzetnih turističkih proizvoda, izjavila je ministarkaTatjana Matić.

Ona se, prilikom posete Sremskoj Mitrovici, susrela sa gradonačelnicom tog grada Svetlanom Milovanović i obišla Carsku palatu Sirmijuma, kao i izložbenu postavku “Zlatno runo Sirmijuma“ u holu Gradske uprave.

Negovanje starih zanata doprinosi održanju svih onih duhovnih vrednosti koje našu kulturu i nasleđe čine prepoznatljivim u svetu i na koje treba da se ponosimo. U ovoj delatnosti treba da vidimo i priliku za ekonomsku dobit, pogotovo u manjim sredinama koje su nedovoljno razvijene, ali koje još uvek čuvaju naše tradicionalne veštine, poručila je Matić.

Cilj posete Sremskoj Mitrovici i Šidu, u kojoj su učestvovali i izvršna direktora NALED-a Violeta Jovanović, supruga ambasadora Sjedinjenih Američkih Država En Godfri i supruga ambasadora Kanade Valeri Norman, bio je promocija podrške ženskom preduzetništvu u segmentu zanatstva i kulturnog turizma, kroz podsticanje delovanja Etno mreže i zanatskih udruženja u saradnji s gradovima, NALED-om i međunarodnom zajednicom, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.