banner-image

Za realizaciju naučnih aktivnosti u agraru dodeljeno 5.000.000 dinara

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo doneo je odluku o opredeljivanju sredstava po Konkursu za dodelu sredstava za održavanje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2021. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Najviše sredstava po ovom konkursu čija vrednost je 5.000.000 dinara pripalo je Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Od ukupno 13 programa podrške konkurskna sredstva dodeljena su za 10 koje realizje Poljoprivredni fakultet. Finansiraće se i po jedna aktivnost koju će realizovati Srednja poljoprivredna prehrambena škola „Stevan Petrović – Brile“ iz Rume, Naučni institut za veterinarstvo  u Novom Sadu i novosadski Filozofski fakultet.

Sredstva će, između ostalog, biti dodeljena za projekte ispitivanja kvaliteta zemljišta s aspekta mogućnosti održive intenzifikacije poljoprivrede, bezbednosti traktora i druge mehanizacije u saobraćaju, pretnjama koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele, ispitivanju invazivnih i alergenih korovi koji prete poljoprivrednoj proivodnji i zdravlju ljudi, kao i za održavanje nekoliko agrarnih skupova.