banner-image

Od stočarstva će ostati samo volovi

Napredna poljoprivreda grabi napred koracima od sedam milja, a proizvodnja mleka, mesa, papaka i kožurica nikada u istoriji Srbije nije bila veća. Lideri smo gde god hoćemo. Prinudni otkup radi kao sat.

Prosto rečeno, kako su krenuli napredni stočari tako će stočarstvo i završiti.

A krenuli su žestoko.

Po promeni vlasti i dolasku Vučića i Dačića naprednjaci organizovaše stočarske proteste u Novom Sadu. To je jedino što su u poljoprivredi i oganizovali za skoro deset godina vlasti.

Stručni naprednjaci pred pokrajinskom vladom u Novom Sadu prosipali su mleko protestujući protiv žutih lopova i u znak podrške Aleksandu Vučiću i novoj vlasti pokazali su kako se vodi poljoprivreda i stočarstvo. Tako su ga sredili da će od stočarstva ostati samo volovi samo ne u štalam već na nekim udobnijim mestima..

Nadobudni i prepametni uspeli su da celo stočarstvo podvedu pod firmu prinudnog otkupa. Od silnog izvoza govedine za Kinu, Rusiju Tursku osta samo prinudni otkup tog izvoznog materijala, od silnog izvoza svinjskih papaka i ostalih prerađevina za Kinu i vaskoliku vaseljnu osta samo prinudni otkup tovljenika.

Od silnog razvoja mlekarstva osta samo jadikovka na uvoz i stari recept radiklanih naprednjaka to jest prosipanje. Naravno da za sadašnju situaciju nije kriv ni Vučić ni Nedimović već Elvis Prisli. U stvari, ko u onoj otužnoj bljutavoj ali popularnoj pesmi- krivo je more.

Šta će dalje biti?

Pa ništa. Kad rasteraju seljake iz stočartva onda će farme koje će koštati stotine hiljada evra podizati ministri, kumovi, rođaci i tajkuni. Tada će otkup biti organizovan, a cene poznate i tržište. Stočarstvom će se baviti oni koji imaju para i moć a seljacima će ostati da gaje pčele, puževe, kože i neprskane ovce. Organsko stočarstvo na sitno.

Taj scenario smo već videli u vinogradarstvu, voćarstvu.. Ti su sportovi već sada rezervisani za bogate.

Rekordni izvoz. E to je priča o tajkunima i o tome šta to Srbija izvozi. To sa stočarstvom nikave veze nema. Njega će naprednjaci pa skoro potpuno razoriti. I stočarstvo i izvoz stočarskih proiozvoda. Naravno kada se radi o onome što će biti uzgojeno u seljačkim stajama i oborima.

Milovan Lukić