banner-image

Uskoro konkurs za dodelu novca za uklanjanje divljih deponija

Ministarstvo zaštite životne sredine će tokom maja raspisati konkurs za dodelu sredstava gradovima i opštinama za čišćenje i uklanjanje divljih deponija na svojim područjima, a ministarka Irena Vujović je, kako prenosi RTV,  najavila da će krajem godine početi i izgradnja regionalnih reciklažnih centara.

Resorna ministarka objašnjava da je ministarstvo prvo od lokalnih samouprava tražilo da popišu divlje deponije, kako bi se dobila kompletna slika ovog problema.

Jedan od uslova za dobijanje podrške na ovom konkursu biće da na gradskim deponijama postoje kapaciteti gde bi otpad sa divljih deponija mogao da se smesti.

To, kaže ministarka, često predstavlja problem zato što dosta gradovi i njihovih deponija nemaju više kapaciteta za novi otpad.

Dodaje da će se, takođe, sanirati mesta na kojima su bile deponije i revitalizovati zemljišta koja se neretko nalaze u samom centru grada.

Ministarka ukazuje da se u rešavanju problema čvrstog otpada, radi paralelno na nekoliko koloseka te da se mnogo očekuje od regionalnih reciklažnih centara.

Početak njihove izgradnje planiran je za kraj godine i to putem kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Naglašava i da, kada je reč o uklanjanju divljih deponija, veoma je važna redovna lokalna inspekcijska kontrola, jer ako se jednom očišćeni teren za nekoliko dana ili nedelja ponovo pretvori u smetlište, problem nije trajno rešen.