banner-image
banner-image

Nedimović objasnio kako doći do novog traktora uz pomoć države i Svetske banke

Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća juče je počela prijava za novčane podsticaje, koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom. Maksimalni iznos, koji jedno gazdinstvo bespovratno može dobiti je 25.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra. Sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, projekat će trajati tri godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je gostujući na RTS rekao da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla već juče u 8.30 časova, da može da konkuriše svako gazdinstvo, kao i da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća.

Najavio je i da će imati još dva takva poziva, jedan će biti namenjen za stočare a posle toga i za ratare čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe. Istakao je da je važno što se po ovom konkursu novac dobija unapred, 50 posto granta , 40 posto je kreditna podrška, deset posto mora poljoprivrednik sam da obezbedi, dok je 14 banaka uključeno u taj sistem.

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju a prednost će imati mlađi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja.

Što se tiče nabavke traktora istakao je da je veliko interesovanje, posebno u Priboju i Prijepolju i da je, kako saznaje, već 120 profaktura izdalo jedno preduzeće.

Dodaje da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra s uključenim PDV-om. Takođe, ukazao je da ne može da se kupi samo poljoprivredno zemljište a sve drugo može.

– Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 posto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 posto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami“, objasnio je Nedimović.

Napomenuo je i da, kada je reč o traktoru,  vlasnik ga ne može otuđiti pet godina.