banner-image

Stočarstvu preti krah posle završetka pandemije

Cene živih svinja su posle prvomajskih praznika ponovo pale oko 20 dinara i stočarstvu u Srbiji preti krah, rekao je danas predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić.

On je za Betu rekao da je kilogram žive vage svinja krajem aprila koštao oko 150 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) od deset odsto, a sada, kada su prošli prvomajski praznici zbog čega je pala tražnja, košta 130 dinara bez PDV-a.

– Stočarstvu preti krah posle završetka pandemije izazvane koronavirusom jer su pojeftinile ne samo svinje, već i goveda i ovce. Proizvođači svinja i ostale stoke počinju da gase proizvodnju zbog sve većih gubitaka – rekao je Erić.

Dodao je da je posle višemesečnih „bagatelnih cena“ svinja, pred prvomajske praznike porasla tražnja i cena koja nije u potpunosti pokrivala troškove proizvodnje, ali je delimično smanjila gubitke.

To je, kako kažu stočari, davalo nadu da će se nastaviti rast cene jer je kilogram, pre poskupljenja hrane za 30-40%, koštao oko 170 dinara.

Cena od 150 dinara po kilogramu je po Erićevim rečima trajala samo desetak dana i kada su prvomajski praznici prošli pali su i tražnja i cena.

Erić je rekao da je ovih dana isporučio turnus tovljenika, ali da razmišlja da li da obnavlja proizvodnju jer kvalitetni prasići za tov koštaju skoro 400 dinara po kilogramu, pa za prase od 25 kilograma treba dati oko 9.000 dinara.

– Jedino proizvođači svinja ne mogu da utiču na cenu svog proizvoda, trgovci odrede maržu i formiraju cenu za potrošače tako da obezbede zaradu – rekao je Erić.

Dodatni troškovi udar na proizvođače svinja je, prema njegovim rečima prošlonedeljno poskupljenje stočne hrane.

Kukuruz je sa 24-25 dinara po kilogramu poskupeo na skoro 30 dinara, soja stalno poskupljuje i od 40 dinara po kilogramu stigla je na 90 dinara, a sojina sačma je poskupela sa 75 na 110 dinara, što povećava gubitke u stočarskoj industriji.

Suvlasnik kompanije Matijević, Zoran Matijević, ocenio je da je zbog pandemije naišao težak period za stočare.

– Na 10.000 tovljenika mesečno gubimo oko 30-40 miliona dinara. Više bi nam se isplatilo da smo ugasili proizvodnju svinja i prodali stočnu hranu – rekao je Matijević.

Ukazao je da je u proizvodnji svinja glavni problem uvoz gotovih mesnih proizvoda iz zemalja EU gde se stočarstvo mnogo snažnije subvencioniše.

Matijević je rekao da je Poljska razvila mesnu prerađivačku industriju i da je toliko moćna da joj se isplati da po damping cenama izveze u Srbiju deo proizvodnje jer tako uništava i konkurenciju i oslobađa se viškova.

Izvor: Beta