banner-image

Biljna proizvodnja: Rekordi i daleka sećanja

U bazi RZS-a postoje podaci o biljnoj proizvodnji u 2020. Neki podaci iz redovnih saopštenja su umanjeni, kod pšenice i kukuruza, na primer, a većina podataka se ne nalazi u redovnim saopštenjima. U 2020. zabeleženi su rekordi kod šest biljnih kultura: ječma, tritikale, soje, pašnjaka, malina i višnji.

Rast proizvodnje u odnosu na 2019. imale su 24 biljne kulture, a smanjenje njih 16. Najveći rast proizvodnje imale su višnje (+70,9 odsto) i jagode (+55,5 odsto) a najveće smanjenje kajsije (-25,5 odsto).

Za sve biljne kulture bilo bi korisno da se podaci o proizvodnji stave u odnos sa podacima o robnoj razmeni. Vremenski uslovi su mogli da deluju povoljno ili nepovoljno na svaku od biljnih kultura pojedinačno, ali rast izvoza je mogao da utiče podsticajno na rast gajenja nekih, i rast uvoza na smanjivanje površina pod određenim biljkama.

U odnosu na rekordne količine proizvodnje, nakon šest biljaka sa rekordom u 2020. imamo pet kojima je količina bila manja za petinu (kukuruz, jabuke, suncokret, livade i kupine), od 20 odsto do 50 odsto manju proizvodnju od rekordne imalo je 12 biljaka, od 50 odsto do 80 odsto manju proizvodnju imalo je 13 biljaka, a četiri su imale manji obim proizvodnje od 80 odsto i to raž, crni luk, pasulj i beli luk. Raž i crni luk su u 2020. imali 6,1 puta manji rod od rekordnog, a pasulj i beli luk 11 puta manji.

Rekordnu proizvodnju još pedesetih godina prošlog veka imali su: raž, pasulj, ovas i kukuruz za krmu.

Šezdesetih godina imali su lucerka, grožđe i šljive.

Sedamdesetih su imali krompir, paradajz, dinje i lubenice.

Osamdesetih su imali: crni i beli luk, krastavac, kupus i kelj, kukuruz, šećerna repa i kruške.

Devedesetih su imali rekorde samo pšenica i jagode.

U prvoj deceniji 21. veka rekorde su imali duvan, trešnje, detelina , livade, orasi i šargerepa.

Od 2011. do 2019. godine rekordnu količinu proizvodnje Srbija je imala kod breskvi, kajsija, dunja, jabuka, graška, paprika, uljane repice, kupina i suncokreta.

Kada bi mogle da se sabiraju babe i žabe, kilo malina i kilogram lucerke, ukupna količina biljne proizvodnje u 2020. iznosila je 21,6 miliona tona i povećana je za 4,6 odsto u odnosu na 2019. godine.

Branislav Gulan