banner-image

Froneri će samo na kašičicama smanjiti plastični otpad za 36 tona

Uprkos brojnim izazovima koje je donela pandemija, kompanija Froneri Adriatic iz Stare Pazove, koja izvozi sladolede na tri kontinenta, nastavila je da dosledno ostvaruje zacrtane ciljeve u oblasti zaštite životne sredine. Prošle godine je potrošnja vode smanjena za šest procenata, a za ovu godinu je planirano dodatno smanjenje za još pet procenata.

Ušteda vode kao dragocenog resursa deo je politike održivog razvoja, koja podrazumeva da proizvodni procesi što manje štete životnoj sredini. U istom pravcu Froneri  Adriatic  već godinama radi na smanjenju upotrebe jednokratne plastike u gotovim proizvodima. Plastične kašičice su zamenjene drvenim, čime je postignuta ušteda od 18 miliona komada. Plan je da do kraja ove godine smanje količinu plastičnog otpada za 36 tona samo zahvaljujući drvenim kašičicama.

Osim toga, u planu je da se papirnom verzijom zamene i plastične čaše, poklopci i ostali plastični elementi ambalaže sladoleda. Računica je da će na taj način smanjiti upotrebu plastike za preko 200 tona do kraja 2022. godine ili za više od 50 miliona pojedinačnih komada plastike za jednokratnu upotrebu.

U modernoj fabrici, koja je deo internacionalne kompanije Foneri, proizvode se svetski popularni sladoledi kao što su  Milka, Oreo, Nesquik, Cadbury, Daim i Extreme, osim onih koji su godinama poznati na tržištu Srbije pod brendom Nestle sladoleda – Best, Nirvana, Topgun, Pirulo, Hit, Aloma i Familia. Kompanija ima 300 stalno zaposlenih i oko 450 sezonskih radnika svake godine, a većina njih je iz lokalnih opština.

Kao kompanija koja teži održivom razvoju I očuvanju životne sredine, Froneri Adriatic je prošle godine uspeo da smanji količinu komunalnog otpada za 20 procenata  i da u potpunosti reciklira 1.450 tona otpada. U kompaniji se trenutno  sprovodi projekat Zero to landfill, sa ciljem da se do 2025. sav proizvodni otpad reciklira stopostotno.

Preko ovlašćenih firmi i distributera se čak i višak preostalog sladoleda iz proizvodnog procesa dalje reciklira i pretvara u obnovljivi izvor energije. To predstavlja najsigurniji vid uništavanja organskog otpada, bez ikakvog zagađivanja životne sredine,” kaže generalni direktor Froneri Adriatic-a Kristijan Doksan.

Osim toga, kompanija većinu sirovina kupuje od lokalnih firmi i proizvođača. Na taj  način, pored toga što pomaže razvoj lokalne zajednice, takođe pozitivno utiče na životnu sredinu.

Kako bi se smanjila potrošnja električne energije, postavljenja je LED rasveta u celoj fabrici, koja je pre tri godine zahvaljujući investiciji od 50 miliona evra proširena i modernizovana.

Froneri Adriatic je ove godine potpisao ugovor sa EPS-om da dobija struju iz obnovljivih izvora i da koristi samo zelenu energiju.