banner-image

Raspisan NLB KomBank Organic konkurs za najbolje projekte u organskoj proizvodnji

Komercijalna banka i NLB Banka Beograd, članice NLB Grupe, raspisale su danas konkurs namenjen organskim proizvodjačima, na kome će biti nagradjeno deset projekata iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, u ukupnom iznosu od pet miliona dinara.

Konkurs, destei po redu, je otvoren do 31. avgusta, a kao i do sada, pravo učešća imaju individualni poljoprivredni proizvodjači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom koji su sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju, uključujući i proizvodjače koji poseduju grupni sertifikat, odnosno ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Deset autora projekata, koje stručna komisija i predstavnici obe banke oceni kao najbolje, biće nagradjeni jednakim novčanim nagradama, po 500.000 dinara.

„Organski proizvodjači ulažu svoj maksimum da zemljište sačuvaju za buduće generacije, istovremeno štiteći zdravlje svojih korisnika i čitav ekosistem u područjima u kojima rade. Ponosan sam što imamo priliku da ih u tom važnom poslu podržimo i ove, desete, jubilarne godine i pozivam ih da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da se prijave“, rekao je predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vlastimir Vuković.
Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović podsetio je da je ta banka podržala organske prizvodjače u Srbji pre 10 godina, kada je takav uzgoj bio u začetku.
„Od tada, broj organskih proizvodjača je višestruko povećan, kao i površina pod organskom proizvodnjom, iako još daleko ispod željenog udela u ukupnom obradivom zemljištu“, dodao je predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović.

Podseća se da je na ovom konkursu, od 2012. godine, učestvovao je ukupno 501 projekat, a 27 gazdinstava je dobilo nagrade.

Izvor: Beta