banner-image

Cene na berzi i dalje rekordno visoke, počelo terminsko trgovanje uljanom repicom

Na domaćem tržištu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok cenovni nivo. Soja je zabeležila najvišu cenu ikada postignutu, dok je kukuruz ponovio istu cenu iz marta 2012. godine. 

Na Produktnoj berzi registrovan je prvi terminski ugovor uljane repice roda 2021. godine. Možemo konstatovati da je prethodni period bio veoma turbulentan sa aspekta cenovnih dešavanja, što podrazumeva da smo imali velikih  cenovnih oscilacija koje su bile praćenje na dnevnom nivou, a koje su bile neočekivane. Svedoci smo koliko je tržište postalo nepredvidivo.

Ukupan promet je iznosio  2.800 tona robe (-47,93%), čija je finansijska vrednost iznosila 120.114.000,00 dinara (-32,42%).

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 27,00 do 27,30 din/kg bez PDV-a (od 29,70 do 30,03 din/kg sa PDV-om), uz tendenciju rasta. Cene ove žitarice krajem nedelje su slabile u očekivanju novog rekorda, posle objavljenog izveštaja od strane USDA. Cene u Čikagu precrtavaju kretanje na više koje je bilo od početka maja, i za stari i za novi rod. Za godinu dana cena kukuruza je porasla za 72,78%. U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je rast od 1,47%. Ponderisana cena je iznosila 27,21 din/kg bez PDV-a.

Zbog snižavanja cena kukuruza, cene pšenice su takođe u padu. Berzanski ugovor je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,60 din/kg bez PDV-a (25,96 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Žetva novog roda se približava, a terminska tražnja je bila u cenovnom rasponu od 21,00 do 21,50 din/kg bez PDV-a.

Ugovori za sojino zrno su zaključivani po ceni od 85,50 din/kg bez PDV-a (94,05 din/kg sa PDV-om). Kraj nedelje donosi veću ponudu u odnosu na tražnju. Ova uljarica nakon kontinuiranog rasta od početka žetve, beleži smirivanje cene čije oscilacije više nisu praćene na dnevnom nivou. Za godinu dana cena  je porasla za 103,57%, a u odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je rast od 1,79%. Terminska tražnja novog roda je bila po ceni od 505€/t na paritetu FCA Vojvodina. Međutim, ponuda nije adekvatno odreagovala na tražnju.

Protekle nedelje na tržištu je najzanimljivije bilo kretanje cena roda 2021. godine. Uljana repica je ove godine u maju dostigla istorijski maksimum. Prvi terminski ugovor na paritetu FCA je zaključen po ceni od 502€/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe u žetvi.

Suncokretovom sačmom sa 33% proteina trgovano je po ceni od 38,00 din/kg PDV-a (45,60 din/kg sa PDV-om). Krajem nedelje tražnja na višem cenovnom nivou nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,95%, a kukuruz je pojeftinio 5,32%.

Tokom ove nedelje objavljene su izuzetne američke prodaje kukuruza Kini, ali one nisu zaustavile kretanje naniže koje je zabeleženo od objavljivanja USDA izveštaja. Međunarodna situacija ostaje napeta, naročito u Brazilu. Pad potencijalne proizvodnje u toj zemlji je potvrđen za drugi usev kukuruza, koji je teško pogođen sušom. Setva kukuruza je dostigla 67% u SAD.

Tržište pšenice imalo je koristi od kompleksa žitarica i zabeležilo je novi maksimum ove sezone. Međutim, zbog snižavanja cena kukuruza, cene pšenice takođe padaju. Pristizanje kiše bi trebalo da smanji zabrinutost proizvođača zbog sadašnjeg nedostatka vode. Setva jare pšenice u SAD-u dostigla je 70%.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 0,42%, a sojina sačma je pojeftinila 0,98%.

Na početku nedelje, tenzije na tržištu su gurnule cene soje u Čikagu na najviše nivoe od leta 2021. Sojina sačma je takođe napredovala na nove maksimume. Setva soje u SAD-u napreduje, a podaci USDA pokazuju da je zasejano 40% površina. Tenzije oko zaliha u SAD-u su potvrđene za ovu sezonu u skladu sa očekivanjima. Ta situacija se nastavlja i u novoj sezoni, gde će zalihe ostati ispod 4 miliona tona.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (septembarski fjučers) je pojeftinio 6,19%, a kukuruz je pojeftinio 3,10%.

Cene kukuruza zabeležile su nove maksimume za prispeće jun 2021. Kod pšenice u ponedeljak je zatvoren ugovor  za maj 2021. Nove padavine zabeležene poslednjih dana su dobrodošle postojećim usevima i nedavno zasejanim površinama širom Francuske. Setva kukuruza u Francuskoj je imala dobar napredak i usev bi trebao da ima koristi od kiše.

Cene žitarica i uljarica na Evronekstu su oštro pale, usled izveštaja USDA. Prognoza novih padavina u Francuskoj narednih dana donosi olakšanje sa izgledima poboljšanja stanja useva i nicanja prolećnih useva. Cene kukuruza su takođe snižene usled očekivanja novog rekorda proizvodnje za sezonu 2021/22. U EU se procenjuje rast proizvodnje od 4,2% u odnosu na rod 2020.