banner-image
banner-image

Ko ne može da proda tovljenike dobija kuću na selu

Pošto je Vučić s naprednim stručnjacima za poljoprivredu poput Nedimovića i Krkobabića usrećio srpsku poljoprivredu i vratio 100 miliona Srba na selo, kako (Te)atar apsurda saznaje u nepouzdanim naprednjačkim izvorima  sprema se genijalni predlog da se reši problem niske otkupne cene tovljenika, teladi, mleka… Sve ovo što su do sada uradili u poljoprivredi bilo je pametno pa će i ovo.

Poljoprivredna gazdinstva sa područja 18 opština u Republici Srbiji obratila su se povodom izuzetno teške situacije u tovnom svinjarstvu predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnbić. U obraćanju se navodi da je tovno svinjarstvo pred totalnim uništenjem.

Izuzetno loša procena Ministarstva poljoprivrede da budu glavni inicijatori povlačenja 15.000 tovnih svinja od skladištara Robnih rezervi (RDRR) u situaciji kada se na našem tržištu nudi oko 90.000 viškova utovljenih svinja (mimo Robnih rezervi) je neprihvatljiva i preti da u potpunosti uništi tov svinja u Srbiji, a tovljače dovede do bankrota.

Ako uzmemo u obzir nekontrolisani uvoz svinja i svinjskog mesa i da je od početka ove godine do sada uvezeno više od 150.000 tovljenika, a samo za poslednje dve nedelje, pred vaskršnje praznike uvezeno je oko 3.500 tona svinjskog mesa lošeg kvaliteta iz EU gde hara afrička kuga svinja je dovelo tovno svinjarstvo do kolapsa.

Kome to sve odgovara sem uvozničkom lobiju i njihovim mentorima iz pojedinih ministarstava? Vrhunac drskosti i bahatosti je inicijativa i zaključak da se klaničarima da 15.000 tovnih svinja iz zaliha Robnih rezervi u razmenu za konzerve i paštete koje će klaničari vratiti Rezervama kada budu zatrebale.

Ovo sve znači da klaničari i dalje ne moraju kupovati svinje na tržištu Srbije nego mogu zadržavati postojeće niske cene svinja i još više ih obarati naniže, što se trenutno i dešava. Trenutna cena je od 115 do 130 dinara po kilogramu. Na ovaj način su i državu preko RDRR uvukli u pljačku stočara i stanje uništenja stočnog fonda.

Povrh svega klaničari su u svojim radnjama pred vaskršnje praznike neosnovano podigli cene svinjskog mesa na 550 dinara po kilogramu iako su kupovali žive svinje po bagatelnim cenama.

Još veća drskost je što su u predlogu razmene sa RDRR (ako do nje dođe) ubacili tri klanice koje su najveći uvoznici svinja i svinjskog mesa, što je nedopustivo.

Zbog svega gore iznetog hitno nam je neophodan interventni otkup najmanje 30.000 tovljenika da bi se pokrenulo tržište i to po ceni od minimum 210 dinara po kilogramu. koja jedva pokriva proizvodne troškove svinja, tvrde stočari u pismu..

Vučić, koji sluša svoj narod i ne dozvoljava da ga bnilo ko vara, Nedimović i Krkobabić primili su k znanju zaheteve i našli rešenje. Onakvo kakvo samo oni umeju.

Naime plan je sledeći. A i realan je i u skladu što su do do sada u poljoprivredi i stočarstvu radili.

Svi oni koi ovih dana, nedelja i meseci moraju da prodaju tovljenike za tepsiju ribe treba da dobiju od Krkobabića i Vučića po jednu kuću na selu.

Naime, naučno je dokazano da su naši seljaci beskućnici i da samo oni koji imaju kuću mogu da dobiju dobru cenu za svoje tovnjenika.

Međutim, oni koji mrze Vučića tvrde pak da seljaci imaju kuće ali nemaju kome da prodaju svinje, telad. mleko…, ali pošto se zna da su izdajnici svi oni koji to tvrde, to svakako nije tačno.

Imajući sve to u vidu, ovi strčnjaci spremju se da podele 150.000 praznih kuća po selima .Pošto u Srbiji sugurno nema 150.000 porodica na selu koje se bave tovom svinja jasno je da će svi moći da dobiju po još jedan krov nad glavom. Jasno je i da na selu nema 150.000 mladih beskućnika kojima treba još jedna kuća pa će biti kvadratića i za uzgajivače svinja i za mlade poljoprivrednike.

Vučić je tako velikodušan da će dozvoliti Sremcima i Mačvanima da izberu praznu kuću na primer po Šumadiji, a Šumadincima opet u Mačvi  i tako u krug. A stočartvo cveta.

Milovan Lukić