banner-image

Prošlogodišnja agrarna proizvodnja u Vojvodini okarakterisana kao relativno dobra

U Privrednoj komori Vojvodine održana je prezentacija studije „ Agrarna proizvodnja u Vojvodini 2020. godine“ .
Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV istakao je da je Udruženje zajedno sa autorom studije Prof. dr Branislavom Vlahovićem objavila ovu studiju . To je detaljna analiza poljoprivredne proizvodnje AP Vojvodine koja sadrži pet poglavlja- proizvodnja žitarica , proizvodnja industrijskog bilja, povrtarska proizvodnja , voćarska proizvodnja i stočarska proizvodnja.

– Kada govorimo o proizvodnji žitarica treba istaći da Vojvodina učestvuje sa 58, 4 % u odnosu na proizvodnju žitarica Republike Srbije, rekao je Petković. U industrijskom bilju dominira sa 94, 5 % . Što se povrća tiče taj procenat proizvodnje AP Vojvodine u udelu Republike Srbije je 28 % , a u voćarstvu gotovo 17 %.

Studija je rađena u prethodnih nekoliko meseci na bazi statističkih podataka . Detaljnija prezentacija studije biće u okviru onlajn Dana poljoprivrede na sajmskoj platformi u četvrtak 20 . maja u 12 časova.

Podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju da je što se agrara tiče odnosno spoljno trgovinske razmene suficit veći za 43, 2 % u poređenju na isti period prošle godine a da je izvoz povećan za 26 , 7 % .
Prof. dr Branislav Vlahović , autor studije istako je da studija radi već treću godinu i cilj je da se nastavi i u narednim godinama kako bismo videli kakvi su rezultati postignuti u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u AP Vojvodini.

Prošlu godinu možemo okarakterisati kao relativno dobru ocenio je prof Vlahović. Što se tiče prinosa u AP Vojvodini postignuti su solidni rezultati , a ono na čemu treba raditi je povećanje agrotehnike kako bi se povećali i sami prinosi. Ova studija će koristiti svim stručnim institucijama kako bi se sagledalo pospešivanje proizvodnje.