banner-image

Dva orla belorepana otrovana pesticidima spasena sigurne smrti

Brzom i zajedničkom intervencijom državnih organa – Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko – lovne inspekcije,  Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirde, LU „Mostonga“ i Veterinarske ambulante „Šapica“ iz Odžaka, 13.05.2021. godine,  dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla) spašena su od  skoro sigurne smrti.

Tokom svojih redovnih lovočuvarskih aktivnosti Damir Ivanović iz LU „Mostonga“ je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod lovočuvara izazvalo sumnju da nešto nije u redu, te je to odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i  na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti  na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je  ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante  „Šapica“ u Odžacima, gde im je pružena prva pomoć od strane Tanje Jovanović dr vet. medicine, gde su ptice i dočekale jutro do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će i ostati na lečenju do oporavka, a nakon čega će biti vraćeni u prirodu.