banner-image

Razvijena aplikacija za brzu prijavu štete na usevima

Zbog povećanog rizika od štete u poljoprivredi izazvane prirodnim katastrofama, Institut „Biosens“ i DDOR osiguranje razvili su mobilnu aplikaciju „DDOR Tera“, koja će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu štete odmah po neželjenom događaju. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, na taj način biće omogućena jednostavnija i efikasnija procena štete.

„DDOR Tera“ je jedinstveno tehnološko rešenje namenjeno svim poljoprivrednim proizvođačima koji od sada mogu na pametnom telefonu imati pregled svojih aktivnih polisa osiguranja useva i plodova, ali i brzo i lako prijaviti štetu na svom polju ili u voćnjaku. Aplikacija je besplatna za sve osiguranike DDOR osiguranja sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove.

Predstavljanju digitalne platforme i mobilne aplikacije za prijavu štete na osiguranim usevima i plodovima i podršku razvoju poljoprivrede prisustvovao je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je tom prilkom izjavio da će Pokrajinska vlada tokom ove i naredne godine investirati gotovo 20 miliona evra u automatizaciju sistema protivgradne zaštite, na teritoriji cele Vojvodine.

-Ovaj posao biće gotov do kraja 2022. godine, dok je na teritoriji Srema već završen i ceo sistem sa 118 lansirnih lokacija biće u punoj funkciji do kraja juna, izjavio je predsednik Mirović.

On je najavio za sledeću nedelju početak radova na izgradnji nove zgrade Instiuta „Biosens“.

-Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede i ima veliki potencijal da ubrza proces digitalizacije i bude uzor ostalim akterima u oblasti poljoprivrede da hrabrije prihvate izazove koje budućnost donosi, kazao je ovom prilikom direktor Instituta „Biosens“ Vladimir Crnojević.

-Nastavićemo da unapređujemo ovu platformu kako bismo obezbedili pravovremene informacije za ispravno donošenje odluka svakog poljoprivrednika. Na ovom putu daljeg razvoja, računamo na znanje i iskustvo ′Biosensa′, kao i na aktivno učešće državnih institucija, izjavio je predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Markeđani.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.