banner-image

Agrino 2 – Inovativnom proizvodnjom lekovitih biljaka do novih radnih mesta

Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu održana je konferencija povodom početka realizacije projekta „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama ─ Agrino 2“.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić istakao je značaj programskih aktivnosti koje su predviđene projektom, a koje će obezbediti, putem inovacija, pomoć nezaposlenima u ruralnim oblastima.

-Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kontinuirano radi na unapređenju poljoprivrednog proizvoda kao i podsticajima u različitim oblastima poljoprivrede kako bi obezbedio sve neophodne uslove za razvoj i modernizaciju. Upotreba inovacija u poljoprivredi, što je i cilj ovog projekta, svakako će pomoći nezaposlenim osobama koje žive u ruralnim područjima da zasnuju i unaprede proizvodnju u svojim baštama, povećaju produktivnost i isplativost“, naveo je Božić.

On je naglasio da Pokrajinski sekretarijat podržava i podstiče obrazovanje, jer je to okosnica buduće modernizacije, kao i unapređenje poljoprivrede u našoj državi. Prema Božićevim rečima, ovaj projekat, zapravo, ima cilj da se kroz transfer znanja i inovativnih tehnologija uzgoja lekovitih i
aromatičnih biljaka i začina omogući proizvodnja visokokvalitetnih finalnih proizvoda koji su veoma cenjeni na tržištu.

Projekat „Agrino 2“ biće realizovan u partnerstvu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institita za ratarstvo i povrtarstvo, Fonda „Evropski poslovi“ APV i Županije Čongrad u Mađarskoj. Sufinansiraće se sredstvima Evropske unije, a ukupan budžet
projekta iznosi nešto više od 226.000 evra.