banner-image
banner-image

Dodeljene nagrade najboljim srpskim vinima, Brnabić ocenila da je vinarstvo najbrže rastući sektor

Saveza vinara i vinogradara Srbije je svečano dodelio nagrade najboljim domaćim vinarima, a predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je tim povodom ocenila da je vinarstvo najbrže rastući sektor čitave srpske ekonomije i uz domaći IT sektor ima najveći potencijal za razvoj.

Premijerka Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što domaće vinarstvo vidno napreduje i ima ambicije da postane prepoznatljivo i na svetskom tržištu.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije uz pomoć ministra poljoprivrede Branislava Nedimiovića i Saveza vinara i vinogradara usvojila Strategiju razvoja ovog sektora s ciljem da se svake godine povećavaju površine pod vinovom lozom za 400 do 600 hektara.

– Pripremamo Zakon o vinu i molim vas da se uključite u to kako bismo ispunili sve naše potencijale u vinarstvu, i očekujem da ćemo ga usvojiti do kraja ove godine. Ponosna sam na naše vinarstvo, svaka vam čast i sve čestitke od srca, i zaista verujem da i u tome možemo biti jedni od najboljih u svetu, istakla je premijerka.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Stevan Rajta rekao je da je „Veliko ocenjivanje vina Srbije“ manifestacija kakva se nikada pre u našoj zemlji nije održala.

– Ovo je jedan od najvećih ovakvih projekata na Balkanu. Savez vinara i vinogradara je malada organizacija koja će da raste i postaje sve bolja kako vreme bude prolazilo i veoma je važna za sve nas, ocenio je Rajta.

Na manifestaciji „Veliko ocenjivanje vina Srbije“ koja je održana 17. i 18. maja, učestvovalo je 138 domaćih vinarija sa 481 etiketom, a žiri sastavljen od 24 domaća eminentna stručnjaka dodelio je nagrade najboljima u devet kategorija.

U kategoriji bela mirna vina od lokalnih nearomatičnih sorti grožđa nagrađena je vinarija „Vista hil“, dok je za najbolje belo mirno vino od nearomatičnih internacionalnih sorti grožđa glavnu nagradu dobila vinarija „Vinum“.

Glavnom nagradom u kategoriji penušava vina nagrađena je vinarija „Deurić“, a najbolje roze mirno vino napravila je vinarija „Kosović“.

U kategoriji crvena mirna vina od lokalnih nearomatičnih sorti grožđa priznanje je dodeljeno vinariji „Braća Rajković“, a za najbolje crveno mirno vino od internacionalnih nearomatičnih sorti grožđa proglašeno je ono vinarije „Vinis“.

Titulu najboljeg mirnog vina od lokalnih i internacionalnih atromatičnih sorti grožđa ponela je vinarija „Laster“, kao najbolje prirodno slatko i likersko vino ocenjeno je ono koje je proizvela vinarija „Aleksandrović“, dok je u kategoriji oranž vina nagradu dobila vinarija „Vučurević“.