banner-image

Kina iz SAD uvozi trećinu potreba za kukuruzom

Do ekonomske 2021/22. godine ostalo je još nekoliko meseci, ali Kina je u poslednjih nekoliko dana obezbedila gotovo trećinu svojih očekivanih potreba za kukuruzom iz Sjedinjenih Država za sledeću sezonu.

Kako se navodi u analizi trenutnog stanja i procena na tržištu žitarica koju je objavio Rojters, u poslednjih par meseci otkup ovih proizvoda je znatno veći nego lane, i to je zajedno sa manjkom useva u SAD katapultiralo fjučerse čikaškog kukuruza na višegodišnje neviđene maksimume.

Do prošlog utorka Kina je rezervisala najmanje 8,2 miliona tona američkog kukuruza za ekonomsku 2021/22, iako se procenjuje da bi mogla da kupi i dodatne količine. Prva kupovina novog roda od 1,36 miliona tona najavljena je 7. maja.

USDA, Ministarstvo poljoprivrede SAD, prošle nedelje je predvidelo da će Kina uvesti 26 miliona tona kukuruza od svih dobavljača u periodu 2021/22, tako da ta prodaja nije izvan okvira tržišnih očekivanja. Sa nedavnom prodajom Kini, obaveze američkog kukuruza za nova tržišta iznose najmanje 12 miliona tona.

Kukuruz protiv soje

Rojters ocenjuje da Kina pribegava različitim načinima kupovine kukuruza i soje u SAD. Rezervacije soje uglavnom idu uzlaznom putanjom koja oštrije započinje nekoliko meseci pre nove marketinške godine, a zatim se smanjuje za nekoliko meseci.

Ali otkup kukuruza je gotovo kao stepenasta funkcija, jer je velika prodaja dolazila u višednevnim intervalima, a onda bi narednih meseci usledio mirni period. To je verovatno zakomplikovalo razumevanje analitičara o namerama Kine u proteklih godinu dana.

Brazil je najveći dobavljač soje u Kinu, a Sjedinjene Države sada su postale najveći kineski dobavljač kukuruza. Nije jasno zašto se stilovi otkupa kukuruza i soje toliko razlikuju, ali možda sugeriše malo više hitnosti i osećaja konkurencije kada je kukuruz u pitanju.

Zbog Kine porasli hektari soje u SAD

Kina je razlog što su američki usevi soje i zasađeni hektari porasli onoliko koliko su porasli u poslednjoj deceniji, ali američko tržište kukuruza nije strukturirano oko kineskih potreba. Poslednjih godina izvoz čini oko polovine godišnje upotrebe soje u SAD-u i oko 15% upotrebe kukuruza.

Izvoz soje i dalje ostaje kamen temeljac američkog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Kinu, a rezervacije novih useva od 6. maja bile su natprosečno velike i iznosile su 3,1 milion tona.

Brazil, procenjuje Rojters, verovatno neće imati rekordni rod kukuruza kojem se nadao i izvozni potencijal mu je opao, ali dobavljač kukuruza broj dva još uvek nije pretnja trgovini SAD-a i Kine ovom žitaricom. Određeni fitosanitarni zahtevi drže izvoz Brazila u Kinu na zanemarljivom nivou.

Brazil i Kina su navodno krajem prošle godine razgovarali o uklanjanju ovih ograničenja kako bi se olakšala veća trgovina kukuruzom, ali od tada nema detalja.

Prema kijevskom atašeu USDA, Ukrajina je Kini isporučila 4,1 milion tona kukuruza između oktobra 2020. i januara 2021., što predstavlja povećanje od 2,5 puta. Međutim, ukupni ukrajinski izvoz kukuruza opao je 25% u odnosu na godinu tokom tog perioda zbog manje žetve 2020. godine.

Ukrajina je četvrti izvoznik kukuruza i pre prošle godine bila je najveći kineski dobavljač.

S. K.