banner-image

Vučić: Poljoprivredne penzije su poklon države, poljoprivrednici ne plaćaju doprinose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Priboju da država poljoprivrednim proizvođačima ne može da obezbedi sigurno tržište za njihove proizvode, te da su subvencije jedini način pomoći.

Za poljoprivredne penzije koje iznose nepunih 12.000 dinara, Vučić kaže da to nisu penzije već poklon države i da one nisu zaslužene, tj. da poljoprivrednici ne uplaćuju poreze i doprinose, navodi Nova.rs.

Dok poljoprivredni proizvođači u Srbiji neretko bacaju svoje proizvode jer ne mogu da ostvare konkurentnost na tržištu niti isplativu otkupnu cenu, kao što se na primer često dešava sa krompirom, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji nije afirmativna. O tome svedoče i cene voća i povrća , koje su za robu iz uvoza a koja se prodaje u marketima, više nego na pijacama gde domaći poljoprivrednici prodaju svoje proizvode.

Na pitanje da li država može da obezbedi prednost domaćim proizvodima na domaćem tržištu, predsednik Vučić kaže da to nije moguće.

– Uz najbolju nameru, ne može država da uređuje tržište. Ove godine imamo odlične cene kukuruza, cena maline je bila izvanredna i to ne možemo da čujemo nigde jer je naša navika da se žalimo. Mi jedino možemo da na razne načine pomažemo subvencijama, kao što smo 50 odsto subvencionisali nabavku traktora a to je ranijih godina bilo i više. To u drugim državama nema. Da garantujemo da ćemo da otkupimo sve tržne viškove, to je nemoguće, odgovorio je Vučić.

Vučić ističe podršku poljoprivrednim subvencijama, pre svega u stočarstvu ali i povrtarstvu i voćarstvu, i to vidi kao jedini zadatak države, za koju kaže da uvek pomaže ali da to nikada nije dovoljno.

Na pitanje da li je opravdano da poljoprivredna penzija iznosi samo 100 evra, Vučić odgovara da to nisu penzije u pravom smislu već neka vrsta socijalne kategorije i poklona države i da poljoprivredni proizvođači nisu za to državi dali nikakav doprinos.

-Poljoprivredne penzije dobijaju oni koji nisu uplaćivali poreze i dorinose u budžet, to nije penzija koju su ljudi zaradili i plaćali poreze i doprinose državi, već neka vrsta socijalne kategorije, poklona države kao pomoć, tačnije poklon koji čini državnu socijalnu politiku a ne vraćanje za nešto što je neko uradio u prethodnom periodu ili pružio doprinos državi, izjavio je Vučić.

Ipak, pravo na poljoprivrednu penziju ostvaruju samo lica koja su redovno uplaćivala doprinose po osnovu poljoprivrede, minimum 15 godina.

Izvor:021