banner-image

Domaćinstvu sa najviše lasta na poklon tona kukuruza

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ponovo organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“  sa željom da podrži mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta biće nagrađeno tonom kukuruza!

Svi koji ispune uslove za učešće u takmičenju automatski učestvuju u izvlačenju „Srećno gnezdo“. Domaćinstvo koje ima najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta i bude imalo najviše sreće da bude izvučeno iz bubnja nagrađuje se vaučerom za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD!

  • Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju ove godine da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu.
  • Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezdaseoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda. Provera broja gnezda će se vršiti od domaćinstva sa najviše prijavljenih aktivnih gnezda. Kada žiri ustanovi koje domaćinstvo ima najveći broj gnezda domaćinstva sa manjim brojem se neće proveravati.
  • Nagrađuje sedomaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.
  • Nagrade:
    Domaćinstvo koje su laste izabrale: 1.000 kg (1 tona) kukuruza.
    Srećno gnezdo: vaučer za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD.
    Organizator zadržava pravo da zameni nagradu za drugu u istoj vrednosti ukoliko on smatra da je potrebno.
  • Trajanje i datum zatvaranja takmičenja: broj gnezda mora biti prijavljen do 7. juna 2021. do 23:00 časa.Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 13. juna 2021. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
  • Prijavljivanje se vrši putem prijavnog formulara koji se može popuniti OVDE ili putem telefona na broj 062/15-69-665.
  • Žiri se sastoji od sledećih članova:
    Slobodan Knežević – koordinator programa „Proleće uživo“
    Miroslav Mareš – član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
    Nataša Jančić – koordinatorka takmičenja i predsednica žirija
  • Odluke žirija su konačne i u toku procesa žiriranja neće biti komunikacije, kao ni obrazlaganja odluka žirija.
  • Učešćem na takmičenju znači da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl).
  • Iz takmičenja se izuzimaju pobednici predhodnih takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, zaposleni u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i njihovi srodnici.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti slanjem upita na imejl [email protected], ili pozivom na telefon 062/15-69-665.

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo“, uz podršku HeidelbergCement.

Kako prepoznati seosku lastu?

Seosku lastu (Hirundo rustica) karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa poptuno crnim leđnima. Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja lepi za zidove, tik ispod plafona. Često se može videti kako u brzom i veštom letu tik iznad zemlje lovi insekte.