banner-image

Pakleni krugovi – tajkunima državne pare da na državnim njivama prave šta im se prohte

Pohvali se genijalni ministar poljoprivrede kako cene oranice rastu u Srbiji i sve se smeška. Međutim, ne smeška se on zbog cena i zemlje već zbog genijalne politike koju je vodio i koju vodi, jer su on i Vučić uspeli da urade tako genijalnu stvar kakvu svet nije video a to je da u godinama rasta cena oranica oni tajkunima, trange-frange naprednim biznismenima daju državne njive na 30 godina.

Zemlja u Srbiji je godinama najskuplja u okruženju, a tu činjenicu Vučić i ekipa su iskoristili ne da njive daju porodičnim gazdinstvima već tajkunima na 30 godina. Genijalci.

Generacije mladih na selu moći će samo da sanjaju državne njive, jer će ih u svojim rukama držati napredni poljoprivrednici i kojekavi lovci na laku zaradu na velikim zemljišnim kompleksima.

Kompanija Galens, koja hara Novim Sadom i kupuje Azotaru i ko zna šta sve ne i ima milijarde, jedan je od takvih bestijalnih slučajeva dodele državnih oranica. Takvih naprednih poljoprivrednika ima koliko hoćete. Podižu tajkuni, kumovi i ko zna ko sve ne, voćnjake, vinograde…

Pakleni krug se pravi – dobijaju napredni biznismeni oranice na 30 godina, a nasmešeni ministar će da im da i subvencije iz agrarne kase da ljudi mogu od državnih para na državnim njivama da podignu ono što su naumili.

Sramota kakvu svet nije video… Naravno još od prodaje poljoprivrednih preduzeća Kostiću, Miškoviću, Matijeviću… Srpski rečeno, dva sumanuta ekonomska poteza svetskih razmera, a delo su srpske politike.

Seljaci neka se snalaze pa šta ugrabe na opštinskim licitacijama, ako im nešto preostane i ako im se isplati.

Kupujte njive, ne proizvode se kažu Englezi, a to u prevodu znači da što više njiva podelite tajkunima, manje ih ostane za licitacije, cene im onda rastu pa mala gazdinstva nemaju nikave šanse da ih uzmu u arendu i opet na licitacijama pobeđuju napredni poljoprivrednici i tajkuni i trange-frange biznismeni.

Što više njiva oni ugrabe to se više seju soja, suncokret, to jest industrijsko bilje i sve više se izvozi zrno umesto prerađevina. Sve izgleda da poljoprivreda raste, a ona u stvari propada, jer seljaci nemaju nikave šanse.

Kako seljak da se takmiči cenama ako seje na 10 hektara, a tajkun i krupni napredni poljoprivrednici na 500 hektara ili 20.000 hektara.

Agrarna politika se vodi bez trunke pameti i vizije, a kada se tajkuni obsete da mogu da proizvode i organsko bilje na svojim hiljadama hektara, kad potpuno industrijalizuju uzgoj povrća i voća na hiljadama hektara, kad preko trgovačkih lanaca potpuno preuzmu domaće tržište jer će na hiljade hektara proizveden njihov paradajz, luk, krastvci, šargarepa svakako biti jeftniji od onoga što seljaci budu prodavali po pijacama.

Neće naravno baš uzeti sve, ostaviće malo kupusa u Futogu, šargarepe u Begeču, paprike u Leskovcu, ali to je sve više zbog ukrasa…

Ogromnoj većini seljaka će ostati da diše čist vazduh i pase travu i to neprskanu. Ekološku.

Milovan Lukić