banner-image

Početak izgradnje instituta Biosens: Mesto gde će se kreirati poljoprivreda budućnosti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je postavljanju kamena temeljca za izgradnju zgrade Instituta „Biosens“ u Novom Sadu. Tom prilikom je istakla da je za početak radova na tom projektu bilo potrebno uložiti mnogo rada, truda i borbe.

Činom postavljanja kamena temljca za izgradnju zgrade „Biosensa“, koji je do sada bio podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, postavljen je temelj za dalji naučni napredak Srbije i dalje pozicioniranje naše zemlje na inovacionoj mapi sveta, poručila je premijerka.

Ona je istakla da je početak izgradnje zgrade tog instituta ujedno i širenje slike o Srbiji kao zemlji koja može da ponudi inovacije, pamet i rad, a ne zemlje koja nudi jeftinu radnu snagu.

Kompletna zgrada Instituta „Biosens“ finansiraće se preko projekta „Antares“, čija je vrednost 28 miliona evra, a građevinski radovi na ovoj zgradi koštaće više od 7 miliona evra. Novi dom evropskog centra izvrsnosti prostiraće se na skoro 7.000 kvadratnih metara.

Brnabić je iskazala zahvalnost EIB i Evropskoj uniji, kao partnerima koji su prepoznali značaj ovog projekta ocenjujući da će „Biosens“ postati evropski centar izvrsnosti u Evropi, i istakla da je to jedini centar izvrsnosti u Evropi van Evropske unije.

Prema njenim rečima, „Biosens“ je važan jer može da povuče čitavu Srbiju ka još dinamičnijem napretku ka Evropskoj uniji, ali i po činjenici da upravo taj institut zapošljava mlade stručnjake, koji na inovativne načine povezuju oblasti informacionih tehnologija sa poljoprivredom.

Brnabić je istakla da je ovaj institut važan i po tome što privlači veliki broj mladih stručnjaka i van Srbije, kao i zbog toga što animira mlade stručnjake poreklom iz Srbije da se vraćaju u maticu.

Premijerki je ovom prilikom uručeno priznanje zaslužni član Instituta „Biosens“, jer je, kako je naznačeno, peti put obišla ovaj institut i uložila ogroman napor da se krene sa izgradnjom nove zgrade.

Institut „Biosens“ postoji poslednjih pet godina, ima više od 100 otvorenih projekata na kojima je angažovan, a plan je da u budućnosti uposli više od 200 mladih stručnjaka.