banner-image

Unija poljoprivrednika: Vlada slepa na propast stočarstva, Vučić stopira zakone

Vlada i predsednik Republike Srbije oglušili su se o zahteve stočara, štaviše, uradili su sve kontra u odnosu na upućene zahteve, navodi se u saopštenju Unije poljoprivrednika koja je pre dve nedelje apelovala na nadležne ukazujući na pogubnu situaciju u stočarstvu i predloživši interventne mere i akcije.

Umesto da ponište zaključak Vlade kojim se preuzima 15.000 tovljenika od skladištara Robnih rezervi, već deseti dan Robne rezerve šalju naloge za isporuku tovnih svinja svojim skladištarima, na već postojeći višak na tržištu od 90.000 tovljenika, čime su omogućili klaničarima da ne moraju kupovati na tržištu, već da i dalje obaraju cenu tovljenika (110-115 din/kg), a uporedo sa tim da dižu cene svinjskog mesa u svojim radnjama, stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik Unije Zlatan Đurić.

Pored toga, uvoz svinjskog mesa iz EU i dalje traje nesmanjenim tempom. O interevntnom otkupu 30.000 tovljenika niko i ne pomišlja. Takođe ni o imenovanju ombudsmana za hranu i preispitivanju Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju sa EU.

U uništenje stočnog fonda uključene su pojedine političke strukture, uvoznički lobi i briselski komesari, smatra Unija.

Dodaje da je još 3. marta ove godine objavljen Nacrt zakona o uređenju tržišta, koji imaju sve zemlje osim Srbije. Tim nacrtom zakona o uređenju tržišta predviđene su tri mere u slučaju poremećaja tržišta i to:
1.javna intervencija,
2.podrška privatnim skladištarima i
3.vanredne interventne mere.

Ova poslednja mera se primenjuje u situacijama kao što je ova trenutna, kada imamo viškove roba i niske otkupne cene. Međutim taj zakon još nije ušao u proceduru, nego je stopiran.

Kako smo obavešteni iz Ministarstva poljoprivrede, stopirao ga je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, o čemu govori i njegova nedavna izjava prilikom posete Priboju – da država ne može da uređuje tržište niti da otkupljuje tržišne viškove. Isuviše providno da bi neko u to poverovao, kao da ne postoje i drugi mehaniznmi za uređenje tržišta.

Šta u ovoj situaciji stočari mogu da urade, kada ih je država pustila niz vodu? Da prodaju tovljenike po 110-115 din/kg. Moraće još da se zaduže kod banaka (ako mogu), kako bi pokrili zaduženja kod dobavljača stočne hrane. O obnavljanu novog ciklusa tova nema ni govora. I to će najviše pogoditi tovljače sa područja AP Vojvodine, jer će ostati bez državnog zemljišta po pravu prečeg zakupa, ocenjuju u Uniji.

Na taj način desiće se ono na šta godinama upozoravamo – da će nam ovim potezom oteti stoku, zemlju i letinu, jer bez zemlje nema ni letine.

„Svi ovi procesi uništavanja srpskog sela i države pomno se prate i koordiniraju iz takozvane EU“, navodi se u saopštenju uz niz negativnih komentara o Evropskoj uniji.

S. K.