banner-image
banner-image

Stočari zbog niskih cena najavili protest 30. maja u Bogatiću

Predsednik Udruženja krmačara u Srbiji Mirko Djukić najavio je protest odgajivača krmača i proizvodjača svih vrsta stoke za 30. maj u Bogatiću, zbog niskih otkupnih cena mesa i velikih gubitaka u proizvodnji.

On je za Betu rekao da uzgajivači krmača radi proizvodnje prasadi imaju ogromne gubitke jer se kilogram prasetine prodaje po ceni od 220 do 260 dinara, a „realno bi bilo da cena bude od 300 do 330 dinara“.

-Imam 100 krmača i proizvodim prasad za tov, ali pošto su cene tovljenika takodje niske, poljoprivrednici ne kupuju prasad za tov, rekao je Djukić.

Dodao je da su stočari nezadovoljni i zbog činjenice da im Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahteve od pre nekoliko meseci, a glavni je bio da se smanji uvoz smrznutog mesa. 

-Smrznuto uvozno meso je zatrpalo domaće tržište i tražili smo da se uvedu prelevmani kako bi se zaštitili domaći proizvodjači, rekao je Djukić.

Drugi zahtev je, kako je rekao, bio da se obeleži meso kako bi potrošači znali koje je domaće, a koje uvozno koje potiče od stoke koja se hrani i modifikovanom sojom.

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvodjača sa sedištem u Sremskoj Mitrovci Zlatan Djurić rekao je da u obaranju cene učestvuje i država, odnosno Republičke robne rezerve koje će tržištu ponuditi 15.000 tovljenika, a da je već u ponudi višak od oko 90.000 komada. 

-Umesto da ponište zaključak Vlade kojim se preuzima 15.000 tovljenika od skladištara Robnih rezervi, već desetak dana Robne rezerve šalju naloge za isporuku tovnih svinja svojim skladištarima, na već postojeći višak na tržištu od 90.000 tovljenika, pa klaničari ne moraju da ih kupuju na tržištu, rekao je Djurić.

Dodao je da je „tražnja svinja nikakva i da je pitanje života i smrti jer se prazna tovilišta ne pune za novi tov i predstavljaju spomenik srpskoj poljoprivredi“.

Djurić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stopirao usvajanje zakona o uredjenju tržišta jer Nacrt koji je u februaru bio na javnoj raspravi predvidja, u slučaju poremećaja na tržištu, javnu intervenciju, odnosno otkup viškova po referentnoj ceni koju utvrdjuje nadležno Ministarstvo.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je da se tovljenici prodaju po 120 i 130 dinara po kilogramu žive vage i da je poskupljenje žitarica i ostale stočne hrane povećalo gubitke u proizvodnji.

„Proizvodjači na svakom tovljeniku od oko 100 kilograma izgube po 4.000-5.000 dinara“, rekao je Erić.

Izvor: Beta