banner-image

Zaštitite šljive od smotavca i prouzrokovača šupljikavosti lišća

Na području Vojvodine šljive se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u različitim fazama razvoja ploda, od faze drugo opadanje plodova do plod oko polovine krajnje veličine, objavljeno je iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine (PIS).

Šljivin smotavac je najznačajnija štetočina šljive koja u našim proizvodnim uslovima razvija tri generacije godišnje. Štete pričinjavaju larve koje se ishranjuju mesom ploda. Napadnuti plodovi se prepoznaju po smolotočini koja curi iz njih.

U unutrašnjosti ploda gusenica pravi tamne hodnike u kojima se nalazi gusenični izmet. usled oštećenja od ishrane larvi dolazi do prevremenog sazrevanja i opadanja plodova.

Vizuelnim pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja te štetočine u različitim embrionalnim fazama razvoja. U toku je piljenje larvi prve generacije šljivinog smotavca.

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi šljivinog smotavca u plodove, preporučuju se hemijske mere zaštite nekim od registrovanih insekticida. To su preparati Decis 2,5 ec, Futocis 2,5-ec, Konfuzija, aktivne materije deltametrin, u koncentraciji  0,03 – 0,05%.  Takođe i  Grom, aktivne materije ambda-cihalotrin u koncentraciji 0,03% , te Nagan ME, aktivne materije lambda-cihalotrin, u koncentracijie 0,005%.

U narednim danima najavljuje se nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije lisne mase prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila).

Sa ciljem zaštite od tog patogena proizvođačima se preporučuje, pre najavljenih padavina, primena nekog od registrovanih fungicida. To su Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Venturion, Capi, aktivne materije kaptan u koncentraciji 0,2-0,3%. Takođe i Metod 480 SC, Merpan 48 SC, aktivne materije kaptan u koncentraciji 2,5-3 l/ha.