banner-image

Kako do para iz IPARD-a, Svetske banke i nacionalnih fondova

Konsultantska agencija Smart IPARD održaće u ponedeljak 31. maja u 18 časova besplatnu onlajn obuku o IPARD programu Republike Srbije namenjenu poljoprivrednim gazdinstavima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz sfere agrobiznisa, ali i drugih oblasti. U četvrtak, 3.juna, takođe u 18 časova, organizovaće radionicu o merama podrške poljoprivrednicima iz nacionalnog budžeta, sa posebnim osvrtom na Program za konkurentnu poljoprivrede (program Svetske banke).

Ove obuke se organizuju u sklopu programa Nemačke razvojne banke KfW i švajcarske kompanije BFC – Razvoj finansijskog sistema u ruralnim područjima Srbije (SRFP) a pomažu poljoprivrednicima i firmama da lakše dođu do izvora finansiranja iz EU fondova, da unaprede proizvodnju na gazdinstvima i plasman proizvoda.

Cilj ovog programa je povećanje prihoda u ruralnim područjima u Srbiji, a to se postiže na dva načina – kroz pristup povoljnim kreditima i kroz podršku jačanju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju širom zemlje.

Kreću prvi IPARD javni pozivi za ovu godinu

Očekuje se javni poziv za Meru 1 IPARD programa, koja se odnosi na nabavku mehanizacije i izgradnju objekata – farmi, hladnjača, silosa, podizanje voćnjaka, plastenika… U prvoj polovini godine bi trebalo da bude raspisan poziv iz Mere 3 koja se odnosi na preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, a potom poziv iz Mere 7 – ruralni turizam.

Obuka 31.maja je prilika za sve učesnike da zajedno sa ekspertima Smart IPARD agencije, prođu kroz pravila i procedure i dobiju sve informacije o IPARD programu koji najvećim delom finansira Evropska unija i iz kojeg korisnici mogu da steknu značajnu bespovratnu podršku za investicije u agrobiznisu i ruralnom turizmu.

Otvoren konkurs 50:40:10

U toku je takozvani poziv 50:40:10 iz Programa konkurentne poljoprivrede u okviru kojeg su podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.

Jedan zahtev može biti podržan sa najmnje 10.000 a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će kasnije, u narednim pozivima, mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i trajaće tri godine. Ukupna vrednost projekta će biti oko 38 miliona dolara.

S. K.